definiția psalm definiție dex

psalm

găsește rime pentru psalm
Cuvinte apropiate: palm, psalm, psalt, psam

PSALM

, psalmi, s.m. 1. Imn religios biblic; (la pl.) culegere formată din 151 de astfel de imnuri, cuprinsă în Vechiul Testament și care alcătuiește Psaltirea. 2. Imn, cântec (de factură religioasă); poezie (lirică). – Din sl. psalmŭ.

psalm

s. m., pl. psalmi

PSALM ~i

m. 1) Imn biblic. 2) Creație artistică (cântec, poezie etc.) lirică. /<sl. psalmu

psalm (psálmi),

s.m. – Imn religios.- Var. înv. psalom. Mgr. ψαλμός (Murnu 48), în parte prin intermediul sl. psalŭmŭ, psalomŭ. – Der. psalmist, s.m,, din lat. psalmista, sec. XVIII; psălmui, vb. (a cînta psalmi); psalt, s.m. (cantor), din ngr. ψαλτης, mr. psaltu; protopsalt, s.m. (primul cantor), din ngr. πρωτοψᾶλτης (Gáldi 224); psalmodie, s.f. (cîntare monotonă a psalmilor), din fr. psalmodie; psalmodia, vb., din fr. psalmodier; psalterion, s.n. (vechi instrument muzical), din mgr. ψαλτήριον, cf. sl. psalŭtyrja; psălție, s.f. (slujba de cîntăreț); psaltire, s.f. (colecție de psalmi), din ngr. ψαλτήριον; psaltichie, s.f. (muzică vocală orientală), din ngr. ψαλτιϰή.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar