definiția pacific definiție dex

pacific

găsește rime pentru pacific
Cuvinte apropiate: pacific, pacifica, pacinic

PACÍFIC, -Ă,

pacifici, -ce, adj. 1. (Înv.) Iubitor de pace, de bună înțelegere, de liniște, pașnic; care tinde spre un acord, spre împăcare. 2. (Ieșit din uz; în sintagma) Locomotivă pacific (și substantivat, n.) = locomotivă cu viteză mare, folosită la tracțiunea vagoanelor de călători. – Din lat. pacificus, fr. pacifique, it. pacifico.

PACÍFIC

adj. v. pașnic.

pacífic

adj. m., pl. pacífici; f. sg. pacífică, pl. pacífice

PACÍFI//C ~că (~ci, ~ce)

1) Care tinde spre pace; iubitor de pace. 2) Care este calm; lipsit de agresivitate; pașnic. /<lat. pacificus, fr. pacifique

PACÍFIC, -Ă

adj. (Liv.) Pașnic; liniștit. [Cf. lat. pacificus, fr. pacifique, it. pacifico].

PACÍFIC

s.n. v. locomotivă.

PACÍFIC, -Ă

adj. pașnic; liniștit. (< lat. pacificus, fr. pacifique)

PACIFICÁ,

pacífic, vb. I. Tranz. 1. A faceînceteze conflictele armate, luptele etc., a restabili pacea. ♦ A pune capăt unui conflict, unor certuri, neînțelegeri etc.; a înlătura, a aplana. 2. (Rar) A restabili liniștea sufletească, a aduce împăcarea; a atenua durerea fizică; a liniști, a potoli. – Din fr. pacifier, it. pacificare.

PACIFICÁ

vb. v. aplana, atenua, calma, descrește, diminua, domoli, înlătura, liniști, micșora, modera, pondera, potoli, reduce, scădea, slăbi, tempera.

pacificá

vb., ind. prez. 1 sg. pacífic, 3 sg. și pl. pacífică; conj. prez. 3 sg. și pl. pacífice

A PACIFICÁ pacífic

tranz. 1) (popoare, țări aflate în litigiu) A faceîncheie pace; a readuce la pace. 2) rar (persoane) A facerecapete pacea sufletească, liniștea, calmul; a alina; a liniști. /<fr. pacifier, it. pacificare

PACIFICÁ

vb. I. tr. A faceînceteze conflictele armate, luptele, dezordinile; a restabili pacea, ordinea. [P.i. pacífic. / cf. lat., it. pacificare, fr. pacifier].

PACIFICÁ

vb. tr. a restabili pacea, ordinea. (< fr. pacifier, lat., it. pacificare)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar