definiția mobilizare definiție dex

mobilizare

găsește rime pentru mobilizare
Cuvinte apropiate: imobilizare, mobilizare

MOBILIZÁRE,

mobilizări, s.f. Acțiunea de a mobiliza și rezultatul ei. – V. mobiliza.

MOBILIZÁRE

s. antrenare. (~ tuturor la o acțiune.)

mobilizáre

s. f., g.-d. art. mobilizării; pl. mobilizări

MOBILIZÁRE

s.f. Acțiunea de a mobiliza și rezultatul ei; (spec.) chemare sub arme a tuturor contingentelor vechi în stare de a purta armele. [< mobiliza].

MOBILIZÁ,

mobilizez, vb. I. Tranz. 1. A chema sub arme, a convoca de urgență la unități (în vederea războiului); a trece de la starea de pace la cea de război. ♢ Expr. A mobiliza (pe cineva) pe loc = a păstra în timp de război (pe cineva) pe postul civil pe care-l ocupă, supunându-l disciplinei militare impuse de starea de război. ♦ (Fam.) A chema într-un anumit loc, cu un anumit scop; a convoca, a întruni, a aduna. 2. A antrena o colectivitate la o acțiune sau la o activitate susținută, organizată și coordonată, de interes general. – Din fr. mobiliser.

MOBILIZÁ

vb. a antrena. (A ~ la o acțiune.)

A (se) mobiliza

≠ a (se) demobiliza

mobilizá

vb., ind. prez. 1 sg. mobilizéz, 3 sg. și pl. mobilizeáză

A MOBILIZ//Á ~éz

tranz. 1) (forțele armate ale unui stat) A pune pe picior de război. 2) (rezerviști) A chema sub arme în legătură cu trecerea la starea de război. 3) (colectivități, persoane) A atrage într-o acțiune amplă de interes comun; a ridica. 4) A concentra pentru a pune pe deplin în acțiune. A-și ~ forțele. /<fr. mobiliser

MOBILIZÁ

vb. I. tr. 1. A chema sub arme (întreaga armată de rezervă), a pune o armată pe picior de război. 2. A strânge, a organiza, a grupa forțe (în vederea unei acțiuni, la o adunare etc.) [< fr. mobiliser].

MOBILIZÁ

vb. I. tr. 1. a chema sub arme, a pune o armată pe picior de război. ♢ (fam.) a convoca. 2. a antrena și stimula o colectivitate în vederea unei acțiuni de interes general. 3. (med.) a pune un bolnavumble, să se miște. II. refl. a-și aduna forțele. (< fr. mobiliser)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar | Kurs walut