definiția stimula definiție dex

stimula

găsește rime pentru stimula
Cuvinte apropiate: simula, stimul, stimul, stimula, stimulat, stipula

STIMULÁ,

stimulez, vb. I Tranz. A facecrească energia, randamentul; a da avânt, a îndemna, a incita, a încuraja. ♦ A mări activitatea unei funcții organice, a activa, a excita un organ, o funcție. – Din fr. stimuler, lat. stimulare.

STIMULÁ

vb. 1. v. excita. 2. v. activa. 3. a îmbia, a îmboldi, a încuraja, a îndemna, (livr.) a emula, a incita. (Aprecierile lui m-au ~ să ...) 4. a impulsiona, a îmboldi, a îndemna. (Îi ~ spre noi realizări.) 5. a îndemna, (grecism înv.) a parachinisi, (fig.) a împinge, (pop. fig.) a înghimpa, a mișca. (Totul îl ~ să procedeze astfel.) 6. a îmbărbăta, a încuraja, a îndemna, a însufleți, a susține, (înv.) a insufla, a mângâia, a semeți. (Cine vă ~ în luptă?)

A stimula

≠ a împiedica, a zădărnici

stimulá

vb., ind. prez. 1 sg. stimuléz, 3 sg. și pl. stimuleáză

A STIMUL//Á ~éz

tranz. 1) fiziol. (țesuturi, organe, celule și funcții ale lor) A face să-și intensifice activitatea printr-un stimul. 2) (persoane, manifestări și activități ale lor) A susține pe toate căile (moral și material); a face să-și ia avânt. 3) A facesporească activitatea, potențialul; a face să se intensifice. ~ industria. /<fr. stimuler, lat. stimulare

STIMULÁ

vb. I. tr. A îndemna, a încuraja; a da un nou avânt. ♦ A excita, a activa (un organ, o funcție). [< fr. stimuler, cf. lat. stimulare].

STIMULÁ

vb. tr. a îndemna, a încuraja; a impulsiona. ♢ a excita, a activa un organ, o funcție etc. (< fr. stimuler, lat. stimulare)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar