definiția mascat definiție dex

mascat

găsește rime pentru mascat
Cuvinte apropiate: căscat, căscat, macat, macat, marcat, masat, masca, mascat, mască, mașcat, mășcat, mâncat, moscat, muscat

MASCÁT, -Ă,

mascați, -te, adj. 1. Care poartă mască (1), acoperit cu mască; măscuit. ♢ Bal mascat = bal la care participanții sunt deghizați sau poartă mască (1). 2. Care nu se vede, fiind acoperit de un alt obiect, de un strat de material etc.; care este ascuns privirilor; camuflat. ♦ Fig. Care ascunde realitatea sub o aparență înșelătoare; disimulat. – V. masca.

MASCÁT

adj. v. disimulat.

MASCÁT

adj. 1. (înv.) măscuit. (Persoane ~.) 2. v. acoperit. 3. v. secret.

Mascat

mărturisit

MASCÁ,

maschez, vb. I. 1. Tranz. și refl. A(-și) acoperi obrazul sau o parte a lui cu o mască (1); a (se) măscui. 2. Tranz. A sustrage vederii acoperind cu ceva, a împiedica să se vadă; a ascunde, a camufla. ♢ Fig. A ascunde ceva sub aparențe înșelătoare, cu intenția de a induce pe cineva în eroare; a disimula. – Din fr. masquer.

MASCÁ

vb. 1. (înv.) a se măscări. (Participanții la bal s-au ~.) 2. v. camufla. 3. v. acoperi. 4. a ascunde, a voala. (Norii ~ lumina soarelui.) 5. a ascunde, a tăinui, (înv. și reg.) a tăgădui, (înv.) a retăcea, (fig.) a acoperi. (Își ~ ignoranța.)

MASCÁ

vb. v. ascunde, disimula, tăinui.

A masca

≠ a demasca, a vădi

A (se) masca

≠ a (se) demasca

mascá

vb., ind. prez. 1 sg. maschéz, 3 sg. și pl. mascheáză

A MAS//CÁ ~chéz

tranz. 1) A ascunde vederii; a face să nu se vadă; a camufla. 2) fig. A prezenta într-o formă aparentă, ascunzând adevărul; a disimula. ~ adevărul. 3) (obrazul sau o parte a lui) A acoperi cu o mască (pentru a nu fi recunoscut). /<fr. masquer

MASCÁ

vb. I. 1. tr., refl. A(-și) acoperi fața cu o mască (mai ales la un bal mascat). 2. tr. (Fig.) A ascunde (ceva) sub false aparențe, cu intenția de a înșela pe cineva; a camufla, a ascunde, a disimula. ♦ A ascunde vederii, a camufla. 3. tr. (Mar.) A face ca veleleprimească vântul din față, astfel ca nava să fie împinsă înapoi. [P. i. 3,6 -chează. / cf. fr. masquer].

MASCÁ

vb. I. tr., refl. a(-și) acoperi fața cu o mască. II. tr. 1. (fig.) a ascunde (ceva) sub false aparențe, cu intenția de a înșlea. ♢ a ascunde vederii inamicului trupele, tehnica de luptă, diverse obiective; a camufla. 2. (mar.) a orienta astfel un velier încât veleleprimească vântul din față, stopând nava. ♢ a interpune o velă între vânt și o altă velă, împiedicând-o să primească vânt. ♢ a manevra astfel un velier încâtajungă în vântul altei ambarcații cu vele. 3. a suprapune un sunet perturbator peste unul util, făcându-l ininteligibil. (< fr. masquer)

MAȘCÁT, -Ă

adj. v. mășcat.

MĂȘCÁT, -Ă,

mășcați, -te, adj. (Despre cereale) Cu bobul mare, bombat, plin. ♦ Mare, gros. [Var.: mașcát, -ă adj.] – Din măciucat.

MĂȘCÁT

adj. bombat, mare, plin, (reg.) măzărat. (Un bob de grâu ~.)

Mășcat

mărunt

mășcát

adj. m., pl. mășcáți; f. sg. mășcátă, pl. mășcáte

MĂȘCÁ//T ~tă (~ți, ~te)

pop. (despre cereale) Care are bobul mare, plin. /Din măciucat
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar