definiția guvernare definiție dex

guvernare

găsește rime pentru guvernare
Cuvinte apropiate: guvernare

GUVERNÁRE,

guvernări, s.f. Acțiunea de a guverna; perioadă în care un guvern își exercită activitatea. – V. guverna.

GUVERNÁRE

s. 1. cârmuire, conducere, diriguire, domnie, stăpânire, (înv. și pop.) oblăduire, (înv.) chiverniseală, chivernisire, ocârmuire, purtare, purtat, stăpânie, vlădicie, (fig.) cârmă. (~ țării de către Sfat.) 2. conducere, guvernământ, regim. (S-a instaurat o nouă ~ în acel stat.)

guvernáre

s. f., g.-d. art. guvernării; pl. guvernări

GUVERN//ÁRE ~ări

f. 1) v. A GUVERNA. 2) Perioadă în care un guvern își exercită puterea. /v. a guverna

GUVERNÁRE

s.f. Acțiunea de a guverna și rezultatul ei; timp cât durează un guvern sau o formă de guvernământ. ♦ Conducerea unei nave cu ajutorul cârmei. [< guverna].

GUVERNÁRE

s. f. 1. acțiunea de a guverna; timp cât durează un guvern. 2. conducerea unei nave cu ajutorul cârmei. (< guverna)

GUVERNÁ,

guvernez, vb. I. Tranz. A conduce, a administra, a dirija un stat, un popor. ♦ (Rar) A conduce, a îndruma conduita cuiva. ♦ (Gram.) A impune, a cere un anumit caz, o anumită construcție. – Din fr. gouverner.

GUVERNÁ

vb. a cârmui, a conduce, a dirigui, a domni, a stăpâni, (înv. și pop.) a oblădui, (înv.) a birui, a chivernisi, a duce, a ocârmui, a povățui. (A ~ țara în pace.)

guverná

vb., ind. prez. 1 sg. guvernéz, 3 sg. și pl. guverneáză

A GUVERN//Á ~éz

tranz. 1) (state, popoare) A dirija stând în fruntea guvernului; a cârmui. 2) (persoane sau conduita lor) A susține cu sfaturi, cu recomandații; a povățui; a sfătui; a îndruma; a învăța. /<fr. gouverner

guverná (guvernéz, guvernát),

vb. – A conduce un stat, un popor. Lat. gubernare, fr. gouverner. – Der. guvern, s.n., din it. governo; gubernie, s.f. (înv., guvern; provincie din Rusia), din rus. gubernija; guvernămînt, s.n., din fr. gouvernement; guvernabil, adj.; guvernamental, adj.; guvernor, s.m.; guvernantă, s.f.; guvernant, s.m., toate din fr.

GUVERNÁ

vb. I. tr. 1. A conduce un stat, un popor. 2. A menține sau a schimba direcția de deplasare a unei nave cu ajutorul cârmei. [Cf. fr. gouverner, it. governare].

GUVERNÁ

vb. tr. 1. a exercita autoritatea politică; a conduce un stat. ♢ a dirija, a conduce o navă. 2. a-și domina, a-și stăpâni (sentimentele, pasiunile etc.) 3. (despre sentimente, gânduri) a exercita o influență puternică. 4. (gram.) a impune, a cere un caz, o anumită construcție. (< fr. gouverner)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar