definiția gospodari definiție dex

gospodari

găsește rime pentru gospodari
Cuvinte apropiate: gospodar, gospodări, gospodărie, gospodărit

GOSPODÁR,

gospodari, s.m., adj.m. 1. S.m. Om care posedă o gospodărie. 2. S.m., adj.m. (Om) care dovedește pricepere, chibzuială în conducerea unei gospodării (personale, de stat etc.), a unei instituții, organizații etc. 3. S.m. (Reg.) Soț (în raport cu soția sa). 4. S.m. (Înv.) Domnitor. – Din bg., scr. gospodar.

GOSPODÁR

s. (înv.) căsar, căsaș. (În curte ne-a întâmpinat ~ul.)

GOSPODÁR

s. v. bărbat, cârmuitor, conducător, domn, domnitor, monarh, soț, stăpânitor, suveran, vodă, voievod.

gospodár

s. m., adj. m., pl. gospodári

GOSPODÁR1 ~i

adj. Care conduce cu pricepere o gospodărie (personală sau publică). /<bulg., sb. gospodar

GOSPODÁR2 ~i

m. 1) Persoană (de la țară) care administrează o gospodărie (privată sau publică). ♢ ~ul casei a) capul familiei; b) gazda considerată în raport cu oaspeții. 2) ist. Conducător absolut al țării; domn; domnitor. /<bulg., sb. gospodar

gospodár (gospodári),

s.m. – 1. Domn, titlu dat domnitorilor Munteniei și Moldovei, în documentele sl., ca traducere pentru domn. – 2. Stăpîn. – 3. Stăpînul casei, capul familiei. – 4. (Adj.) Harnic, priceput, care care știe să se chivernisească, econom. – Var. (rar) hospodar. Sl. gospodarĭ (Miklosich, Lexicon, 138; Cihac, II, 125), cf. ceh. hospodarpriceput”, rus. gospodarĭgospodar”. – Der. gospod, adj. (domnesc), abreviere de la sl. gospodini, termen administrativ fără circulație reală; gospodăreasă (var. gospodăriță), s.f. (stăpîna casei); gospodină, s.f. (femei care se ocupă de treburile casei, casnică), cf. sl. gospodynja; gospodăresc, adj. (economic, priceput; de calitate); gospodărește, adv. (serios, cum se cuvine); gospodăros, adj. (priceput); gospodări, vb. (a conduce o casă, a administra; a căsători, a deveni cap de familie; refl., a întemeia o familie); gospodărie, s.f. (menaj, activitate casnică; bunurile, averea unei case; pereche căsătorită, familie); gospodin, s.m. (domn), din sl. gospodinŭ, înv., rar.

GOSPODĂRÍ,

gospodăresc, vb. IV. 1. Tranz., intranz. și refl. A conduce sau a face treburile unei gospodării, ale unei instituții, organizații etc. 2. Refl. și tranz. fact. A întemeia sau a face pe cineva să-și întemeieze o gospodărie (prin căsătorie); a (se) căpătui. – Din gospodar.

GOSPODĂRÍ

vb. v. administra.

gospodărí

vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. gospodărésc, imperf. 3 sg. gospodăreá; conj. prez. 3 sg. și pl. gospodăreáscă

A GOSPODĂR//Í ~ésc 1.

intranz. A fi gospodar; a îngriji de o gospodărie. 2. tranz. 1) (gospodării, instituții, organizații) A administra (cu chibzuință). 2) A face să se gospodărească. /Din gospodar

A SE GOSPODĂR//Í mă ~ésc

intranz. A deveni gospodar (prin căsătorie); a-și întemeia o gospodărie. /Din gospodar
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar