definiția fățuit definiție dex

fățuit

găsește rime pentru fățuit
Cuvinte apropiate: fălțuit, fățui, fățuit, fâțâit, hățuit

FĂȚUÍT1

s.n. Fățuire. – V. fățui.

FĂȚUÍT2, -Ă,

fățuiți, -te, adj. (Despre obiecte) Cu suprafața netezită, lustruită, cu aspect frumos; (despre suprafața unei construcții) cu tencuiala netezită. – V. fățui.

FĂȚUÍT

adj. 1. netezit, nivelat. (Zid ~.) 2. v. lus-truit.

FĂȚUÍT

s. 1. v. drișcuire. 2. v. fățuire. 3. v. lustruire.

FĂȚUÍT

s. v. geluire, rindelare, rindeluire, rindeluit.

fățuít

s. n.

FĂȚUÍ,

fățuiesc, vb. IV. Tranz. 1. A netezi, a lustrui suprafața unui obiect (prin cioplire, prin frecare etc.); p. gener. a da aspect frumos (suprafeței) unui lucru. ♦ Spec. A netezi tencuiala așternută pe un element de construcție. 2. (În industria tăbăcăriei) A curăța pielea de ultimele impurități rămase după cenușărit. 3. Fig. (Pop.) A pălmui pe cineva. – Față + suf. -ui.

FĂȚUÍ

vb. 1. v. drișcui. 2. a netezi, a nivela, (pop.) a obli. (A ~ un perete.) 3. v. lustrui.

FĂȚUÍ

vb. v. gelui, pălmui, rindela, rindelui.

fățuí

vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. fățuiésc, imperf. 3 sg. fățuiá; conj. prez. 3 sg. și pl. fățuiáscă

A FĂȚU//Í ~iésc

tranz. 1) (suprafețe) A facedevină neted și frumos (prin diferite operații). ~ un perete. 2) (piei după tăbăcire) A curăța de impurități. 3) fam. (persoane) A bate cu palma peste față; a pălmui. /față + suf. ~ui

A SE FĂȚU//Í mă ~iésc

intranz. fam. A face (concomitent) schimb de palme peste față (cu cineva). /față + suf. ~ui
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar