definiția consult definiție dex

consult

găsește rime pentru consult
Cuvinte apropiate: consul, consulat, consult (s.n.), consult (adj.), consulta

CONSÚLT,

consulturi, s.n. Examinare a unui bolnav de către o comisie medicală pentru stabilirea diagnosticului bolii și indicarea tratamentului. – Din lat. consultum.

consúlt

s. n., pl. consúlturi

CONSÚLT ~uri

n. Examinare a unui bolnav de către un medic sau de către o comisie medicală, pentru stabilirea diagnosticului și indicarea tratamentului. /<fr. consultum

CONSÚLT2, -Ă

, consulți, -te, adj. (Latinism reg.) Recomandabil, oportun, indicat. – Lat. lit. consultum.

CONSÚLT

s.n. 1. Senatus consult = decizie, decret al senatului din vechea Romă. 2. Consfătuire între mai mulți medici pentru a diagnostica boala și pentru a indica tratamentul medical al unui pacient. [< lat. consultum, cf. fr. consulte].

CONSÚLT

s. n. examinare a unui bolnav de către o comisie medicală pentru stabilirea diagnosticului și indicarea tratamentului. (< lat. consultum)

CONSULTÁ,

consult, vb. I. 1. Tranz. A întreba, a cere o părere, un sfat; a lua avizul unei persoane autorizate. ♦ Refl. a se sfătui cu cineva. 2. A cerceta, a examina un text, un izvor etc. pentru a se informa sau a se documenta. – Din fr. consulter, lat. consultare.

CONSULTÁ

vb. 1. a întreba. (Să-l ~ într-o chestiune.) 2. a se sfătui, (rar) a se consfătui, (înv. și pop.) a se chibzui, (Mold.) a se cislui, (înv., în Transilv.) a se divăni. (S-au ~ între ei cumprocedeze.) 3. v. cerceta. 4. a cerceta. (~ catalogul unei biblioteci.) 5. (MED.) a examina. (Medicul ~ un pacient.)

consultá

vb., ind. prez. 1 sg. consúlt, 3 sg. și pl. consúltă

A CONSULTÁ consúlt

tranz. 1) (persoane) A întreba pentru a obține un sfat sau o părere. ~ un expert. ~ un medic. 2) (texte, lucrări științifice) A examina pentru a se documenta. /<fr. consulter, lat. consultare

A SE CONSULTÁ consúlt

intranz. A face schimb de sfaturi (cu cineva); a se consfătui. /<fr. consulter, lat. consultare

CONSULTÁ

vb. I. tr. A întreba, a cere sfatul, părerea unui specialist, a cere avizul cuiva. 2. refl. A se sfătui. 3. tr. A cerceta pentru informare, documentare etc. (o carte, un text etc.). [P.i. consúlt. / < fr. consulter, cf. it., lat. consultare].

CONSULTÁ

vb. I. tr. 1. a cere sfatul, părerea cuiva, a lua avizul unui specialist. 2. a cerceta pentru informare, documentare. ♢ (despre medici) a examina un bolnav, a da o consultație (2). II. refl. a se (con)sfătui. (< fr. consulter, lat. consultare)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar