definiția ciubotă definiție dex

ciubotă

găsește rime pentru ciubotă
Cuvinte apropiate: ciobotă, ciubotar, ciubotă

CIUBÓTĂ

, ciubote, s.f. 1. (Reg.) Cizmă; gheată. ♢ Expr. Prost ca o ciubotă = foarte prost. ♦ Fig. Om prost. 2. Taxă percepută în trecut de slujitorii domnești de la împricinați, când erau obligați să se deplaseze până acasă la aceștia. [Var.: ciobótă, cioboátă s.f.] – Din ucr. čoboty.

CIUBÓTĂ

s. v. cizmă, gheată.

ciubótă

s. f., pl. ciubóte

CIUBÓT//Ă ~e

f. 1) pop. Obiect de încălțăminte cu carâmbul înalt până la genunchi; cizmă. ♢ Fiecare știe unde-l strânge ~a fiecare își cunoaște nevoile sau defectele proprii. 2) (în Moldova medievală) Taxă percepută de slujitorii domnești de la împricinați pentru uzura încălțămintei, în legătură cu deplasarea lor până la aceștia acasă. /<ucr. țoboty

ciubótă (ciubóte),

s.f. – 1. Gheată, cizmă. – 2. (Înv.) Butuc în care se prindeau picioarele deținuților. – 3. (Pl., înv.) Indemnizație de transport care se plătea de obicei portăreilor care aduceau înștiințări. – Var. ci(o)botă (și der.). Tc. çabata (de unde și it. ciabatta, fr. savate, sp. zapato) intrat prin filieră pol. czobot, rus. cobot (Miklosich, Slaw. Elem., 52; Cihac, II, 51; DAR). Dicționarele nu înregistrează sensul 2, pe care DAR îl confundă cu 3, în ciuda ex. pe care îl dă în continuare. Der. ciubotar, s.m. (cizmar); ciubotăraș, s.m. (insectă, Telephorus fuscus); ciubotăreasă, s.f. (nevastă de cizmar); ciubotăresc, adj. (cizmăresc); ciubotărie, s.f. (cizmărie); ciuboțică, s.f. (primulă, Primula officinalis), în general numită ciuboțica-cucului; ciuboti, vb. (înv., a amenda).

ciubotă

, ciubote s.f. 1. mitocan. 2. (peior.) ofițer sau subofițer din armată sau poliție.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar