definiția bolovani definiție dex

bolovani

găsește rime pentru bolovani
Cuvinte apropiate: bolovan, bolovăni, bolovăniș, bolovănit

BOLOVÁN,

bolovani, s.m. Piatră (voluminoasă și grea) rotunjită prin rostogolirea ei de ape; pietroi. ♦ Bucată mare de pământ sau dintr-o materie solidă oarecare. Bolovan de sare. – Din bg. balvan.

BOLOVÁN

s. pietroi, (reg.) pietroc, (prin Transilv.) bolf, (Transilv., Ban. și Bucov.) bord, (prin Transilv.) bordan.

BOLOVÁN

s. v. divinitate, dumnezeu, idol, zeitate, zeu.

bolován

s. m., pl. bolováni

BOLOVÁN ~i

m. Bucată mare și compactă, dintr-un material solid (piatră, pământ etc.). /<bulg. balvan

bolován (bolováni),

s.m. – 1. (Înv.) Idol, statuie. – 2. Piatră, pietroi. – Var. balvan, bîlvan, bulvan, s.m. (Olt., și Banat, buștean, trunchi; placă de bază, talpă). Sl. bolŭvanŭstatuie, columnă” (Miklosich, Slaw. Elem., 14; Fremdw. 76; Lexicon, 11; DAR; Rosetti, GS, V, 161). Miklosich crede că acest cuvînt nu este propriu sl., ci de origine tăt., pe cînd Berneker 41 îl derivă din per. pahlawānerou” (› rom. pehlivan) și îl explică prin monumentele ridicate în memoria morților iluștri. Explicația nu pare probabilă. Pe lîngă dificultățile istorice, o contrazice ideea că un termen sl. de cultură a putut ajunge în rom. să însemne ceva material și general, ca și circumstanțasensul primar al cuvîntului sl. trebuie să fi fost probabil acela de „piatră”, înainte de a ajungeînsemnestatuie”; cf. cele spuse la bolf, și rut. bouvanmasă informă”, slov., cr. balvanstupid”, mag. bálványvolum”, cuvinte imposibil de considerat der. de la un etimon comunstatuie” sau „idol”. Var., din sb. slov. balvan „bîrnă” (Hasdeu 3095). Der. bolovăni, bolohăni, vb. (a pietrui; a umfla; a holba, a căsca ochii), care a ajuns să se confunde cu der. de la bolocan; bolohăneală, s.f. (umflare, mai ales a sînilor); bolohănitură, s.f. (întărire); bolovăniș, s.n. (teren pietros, cu bolovani); bolovănos, adj. (cu mulți bolovani).

bolovan,

bolovani s.m. (peior.) om naiv / credul.

BOLOVĂNÍ,

bolovănesc, vb. IV. Refl. (Rar, despre nori) A se îngrămădi ca niște bolovani. ♦ Tranz. (În expr.) A bolovăni ochii = a holba, a căsca ochii. – Din bolovan.

BOLOVĂNÍ

vb. v. bulbuca, căsca, holba, inflama, îngrămădi, mări, umfla, zgâi.

bolovăní

vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. bolovănésc, imperf. 3 sg. bolovăneá; conj. prez. 3 sg. și pl. bolovăneáscă

A BOLOVĂN//Í ~ésc

tranz. A bate cu pietre, cu bolovani. /Din bolovan

A SE BOLOVĂN//Í se ~ésc

intranz. (despre nori) A se strânge grămadă (ca niște bolovani). /Din bolovan
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar