definiția înghețat definiție dex

înghețat

găsește rime pentru înghețat
Cuvinte apropiate: îngherat, îngheța, înghețat, înghețată

ÎNGHEȚÁT, -Ă,

înghețați, -te, adj., s.f. 1. Adj. (Despre lichide) Transformat în gheață; acoperit cu o pojghiță de gheață; (despre sol) întărit, învârtoșat din cauza înghețării. ♦ (Despre legume, fructe, carne etc.) Congelat. ♦ Înțepenit, amorțit de ger; degerat. 2. S.f. Cremă de fructe, de ouă, de cacao etc., răcită până la solidificare. 3. Adj. Fig. Înmărmurit, împietrit (de emoție). ♦ (Despre ochi) Cu privirea fixă, lipsită de expresie. – V. îngheța.

ÎNGHEȚÁT

adj. 1. solidificat, (înv. și reg.) sleit. (Apă ~.) 2. v. congelat. 3. v. degerat.

ÎNGHEȚÁT

adj. v. împietrit, încremenit, înlemnit, înmărmurit, înțepenit, neclintit, nemișcat, țeapăn, țintuit.

Înghețat

dezghețat

ÎNGHEȚÁ//T ~tă (~ți, ~te)

1) v. A ÎNGHEȚA. 2) (despre ochi, privire) Care este fix, neexpresiv. /v. a îngheța

a-i îngheța

(cuiva) rahatul expr. a se înspăimânta, a se îngrozi.

ÎNGHEȚÁ,

înghéț, vb. I. 1. Intranz. (La pers. 3) A se preface în gheață. ♢ Expr. A-i îngheța cuiva inima (sau sângele în vine) = a înlemni, a încremeni. ♦ (Despre sol) A se întări, a se învârtoșa din cauza înghețului. 2. Intranz. și tranz. fact. A degera, a amorți sau a facedegere, să amorțească de frig. 3. Intranz. Fig. A încremeni. a înlemni, a înmărmuri (de frică, de emoție). – Lat. inglaciare.

ÎNGHEȚÁ

vb. 1. a se solidifica, (înv. și reg.) a (se) slei, (reg.) a se prinde, (înv.) a se strânge. (Râul, apa a ~.) 2. a congela. (~ un aliment.) 3. a degera. (A ~ în mijlocul câmpului.)

ÎNGHEȚÁ

vb. v. împietri, încremeni, înlemni, înmărmuri, înțepeni, paraliza.

A îngheța

≠ a (se) dezgheța, a (se) topi

înghețá

vb., ind. prez. 1 sg. înghéț, 3 sg. și pl. îngheáță; conj. prez. 3 sg. și pl. înghéțe

A ÎNGHEȚÁ înghéț 1.

intranz. 1) (despre unele lichide, în special despre apă) A se preface în gheață (la o temperatură mai joasă de zero grade); a deveni gheață. 2) (despre corpuri care conțin apă) A se întări din cauza temperaturii mai joase de zero grade. 3) (despre părți ale corpului) A deveni insensibil din cauza frigului; a amorți de frig; a degera. 4) (despre oameni și despre animale) A muri din cauza temperaturii prea scăzute. 5) fig. A pierde capacitatea de a se mișca (din cauza unor emoții puternice); a rămâne nemișcat; a împietri; a înlemni; a înmărmuri; a încremeni. ♢ A-i ~ cuiva inima (sau sângele în vine) a încremeni (de spaimă). A-i ~ cuiva vorba pe buze a nu mai putea scoate nici o vorbă. 2. tranz. 1) A supune înghețului; a preface în gheață. 2) A faceamorțească de frig. 3) fig. A facerămână nemișcat; a încremeni. /<lat. inglaciare

ÎNGHEȚÁ

vb. I. În gastronomie, a răci puternic un aliment pentru a-l solidifica, respectiv a căpăta aspect de gheață sau de înghețată; în expr. curentă: a pune un aliment pentru un anumit timp la congelator pentru a îngheța, cf. fr. glacer, engl. to ice.

îngheța,

îngheț v.t. (pub.) a bloca salarii / diverse activități etc.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar