Dictionar de sinonime

Dictionar de sinonime al limbii romane. Găseşte sinonime, expresii echivalente pentru cuvintele limbii române conform dicţionarului explicativ dex. Un sinonim este un cuvânt, un morfem sau o expresie care înseamnă exact sau aproape același cu un alt cuvânt, morfem sau expresie într-o anumită limbă. De exemplu, cuvântul sare poate să fie sare pentru mâncare (clorură de sodiu), duh sau spirit, a juca sau a dansa, a se arunca, etc... toate sensurile sunt sinonime. Testul standard pentru sinonimie este substituția: o formă poate fi înlocuită cu alta într-o propoziție fără a-i schimba sensul. Cuvintele sunt considerate sinonime doar într-un singur sens anume: de exemplu, lung și extins în context, mult timp sau prelungit sunt sinonime, dar lung nu poate fi folosit în sintagma familie extinsă. Sinonimele sunt în trei categorii: sinonime totale, sinonime parțiale și sinonime aproximative. Un cuvânt poate avea mai multe sinonime, formându-se astfel o serie sinonimică.

Cele mai cautate cuvinte din DEX Online - dictionar explicativ roman

acrid agate albeti anecsi ascutita asfalt boaba bonti calpac certificat chircă colilie colorat componentelor căldură cămil deasemenea detrona eleat entuziasta erodare fugind gerontofil grifat gura horli hrisov imaginare instalatiile intrebuinta inundat invarti invat iriga jigoare lastic mentenanta mezodermului negi nubil pastilă pastoresc picioci polistemonele prejudicii prevalent priot prăjină părălei rapanoasa reagent restrans roșul rulant scrob secțional semnalizare servus sider sinonime sticlete stobor subinteles supravegherea sâlță sârgui tehnocrat tehnocratie terenul ticui totale trăieşte uvula vechiul zbancă zeghe zonare zăbon țăhni

Preluare Dicționar

Plugin de browser

Rime

viezurime
grime
flăcăime
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar