Dictionar de neologisme - DN

Un neologism din greacă (νέο- néo-, "nou" și λόγος lógos, vorbire, rostire) este un termen, cuvânt sau expresie relativ recent sau izolat, care poate fi în curs de a intra în uz comun, dar acest lucru nu a fost încă pe deplin acceptat în limbajul de masă. Neologismele sunt adesea conduse de schimbări în cultură și tehnologie. În procesul de formare a limbajului, neologismele sunt mai mature decât protologismele. Un cuvânt al cărui stadiu de dezvoltare este între cel al protologismului (proaspăt inventat) și al neologismului (cuvânt nou) este un prelogism.

Exemple populare de neologisme pot fi găsite în știință, ficțiune (în special science fiction), filme și televiziune, branding, literatură, jargon, cant, cultura lingvistică și populară.

Termenul de neologism este atestat pentru prima dată în engleză în 1772, împrumutat din franceza néologisme (1734). În sens academic, nu există neolog profesionist, deoarece studiul unor astfel de lucruri (cultural sau etnic vernacular, de exemplu) este interdisciplinar. Oricine, cum ar fi un lexicograf sau un etimolog, ar putea studia neologismele, modul în care utilizările lor se întind în sfera expresiei umane și cum, datorită științei și tehnologiei, ele s-au răspândit mai rapid decât oricând în vremurile prezente.

Cele mai cautate cuvinte din DEX Online - dictionar explicativ roman

act adevarul adictie adulter ajuta ana anarhie apartine aproape argou aroganta asortat autoritati beneficii bideu bighidiu bisexual bulangiu bunului calic cel cerul cocalar concupiscenta consta crede cuminte deasemenea ecosistem emis empatie eseu etimologie fainosag fara fiu gata harfe hedonism heterosexual impulsiv ironie jur lan luand mag manie mea mit niciodata nobil noroc omicron omonime paradigma planta plictisit plus poarta popor porc prescurtat priceput pun re schimbat scop sexapil sinonime stat stil submisiv succint tabu taxa teren transsexual vesel virtute

Preluare Dicționar

Plugin de browser

Rime

viezurime
grime
flăcăime
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.