Dictionar de antonime

Dictionar de antonime al limbii romane. Găseşte antonime, expresii echivalente pentru cuvintele limbii române conform dicţionarului explicativ dex. În semantică, termenul antonim denumește o entitate lexicală al cărei sens este opus sensului alteia. Relația dintre ele este una logică, numită "antonimie". Un antonim este un cuvânt care înseamnă opusul altui cuvânt. De exemplu, antonimul lui "fierbinte" poate fi "rece". Cuvintele rădăcină pentru cuvântul "antonim" sunt cuvintele "anti", care înseamnă "împotrivă" sau "opus" și "onim", care înseamnă "nume".

Antonimele au una sau mai multe trăsături comune de sens la care se adaugă trăsături opuse, ceea ce stabilește relația de antonimie. Pentru a înțelege mai bine antonimele, să aruncăm o privire la ce înseamnă cuvântul "sinonim". Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau exact același sens cu un alt cuvânt. Sinonimele și antonimele sunt exact invers.

Antonimele pot fi folosite pentru a dezvolta teme în scris. De exemplu, o temă populară în literatură este că albul/lumina reprezintă binele, iar negrul/întunericul reprezintă răul sau răul.

Cele mai cautate cuvinte din DEX Online - dictionar explicativ roman

act adevarul adictie adulter ajuta ana anarhie apartine aproape argou aroganta asortat autoritati beneficii bideu bighidiu bisexual bulangiu bunului calic cel cerul cocalar concupiscenta consta crede cuminte deasemenea ecosistem emis empatie eseu etimologie fainosag fara fiu gata harfe hedonism heterosexual impulsiv ironie jur lan luand mag manie mea mit niciodata nobil noroc omicron omonime paradigma planta plictisit plus poarta popor porc prescurtat priceput pun re schimbat scop sexapil sinonime stat stil submisiv succint tabu taxa teren transsexual vesel virtute

Preluare Dicționar

Plugin de browser

Rime

viezurime
grime
flăcăime
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.