definiția sanatos definiție dex

sanatos

găsește rime pentru sanatos
Cuvinte apropiate: sănătos

a nu fi sănătos dacă nu ...

expr. a nu se putea abține de la ceva rău, a-i sta în în firefacă ceva rău.

a o lua la papuc / la picior / la sănătoasa

expr. a fugi.

SĂNĂTÓS, -OÁSĂ,

sănătoși, -oase, adj. 1. Care se bucură de sănătate deplină, care nu suferă de nici o boală sau infirmitate; teafăr, zdravăn. ♢ Loc. vb. A se face sănătos = a se însănătoși. ♢ Expr. A nu fi sănătos (la minte) = a fi (cam) nebun, zănatic. Să-l (sau să o etc.) porți sănătos sau sănătoasă = urare adresată cuiva care poartă o haină sau o încălțăminte nouă. fii sănătos = a) formulă de urare sau de mulțumire; b) treaba ta, nu ai decât! (Fam.) A nu fi sănătos dacă... = a nu se putea abține de la ceva (rău), a-i sta în firefacă ceva (rău). (Adverbial) A râde sănătos = a râde cu poftă, din toată inima. ♦ (Despre plante, fructe etc.) Care nu este stricat sau atacat de vreo boală; nevătămat, în bună stare. ♦ (Despre obiecte) Care nu este atins de nici o stricăciune; care este în bună stare; întreg, intact; solid, rezistent. ♦ Fig. Bine consolidat, cu prestigiu; durabil; intangibil. ♦ Fig. Care nu este alterat moralicește; cinstit, onest, corect. 2. Prielnic sănătății; salubru. ♦ (Substantivat, f.; în expr.) A o lua (sau a o rupe, a o șterge) la sănătoasa = a o lua la fugă, a pleca repede pentru a nu păți ceva. 3. Fig. Înțelept, bun, cu (sau de) bun-simț; potrivit, indicat, recomandabil. ♦ (Despre acțiuni, activități) Serios, temeinic. – Lat. *sanitosus (< sanus).

SĂNĂTÓS

adj. 1. (pop.) nebolit. (Sunt perfect ~.) 2. v. zdravăn. 3. v. normal. 4. v. curat.

SĂNĂTÓS

adj. v. adecvat, bun, chibzuit, conform, convenabil, corespunzător, cuvenit, folositor, gândit, grozav, indicat, înțelept, judicios, nimerit, oportun, potrivit, rațional, recomandabil, recomandat, rezonabil, socotit, strașnic, teribil, util, zdravăn.

SĂNĂTÓS

adj., adv. v. serios, stăruitor, temeinic.

Sănătos

bolnav, nesănătos, stricat, suferind

sănătós

adj. m., pl. sănătóși; f. sg. sănătoásă, pl. sănătoáse

SĂNĂTÓS1

adv. 1) În mod rațional. A judeca ~. 2) pop. În ritm susținut, intensiv. A mânca ~. /<lat. sanitosus

SĂNĂT//ÓS2 ~oásă (~óși, ~oáse)

1) Care nu este bolnav de nimic. ♢ ~ tun foarte sănătos. A nu fi ~ la minte a fi (cam) nebun; zălud; smintit. fii ~! a) formulă de urare; b) treaba ta; rog; nu ai decât. Să-i (sau s-o) porți ~ se spune unei persoane care îmbracă ceva nou. 2) (despre aer, climă etc.) Care are o acțiune favorabilă asupra organismului; prielnic sănătății; salubru. ♢ Atmosferă ~oasă ambianță favorabilă. 3) Care are un temei serios; sprijinit pe o bază solidă;temeinic. O judecată ~oasă. /<lat. sanitosus
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar