definiția teafar definiție dex

teafar

găsește rime pentru teafar
Cuvinte apropiate: teacăr, teafăr, terfar

TEÁFĂR, -Ă,

teferi, -e, adj. Sănătos, întreg, nevătămat; zdravăn. ♦ Cu mintea întreagă, sănătos la minte. – Et. nec.

TEÁFĂR

adj. intact, întreg, neatins, nevătămat, sănătos, valid, zdravăn, (pop.) nestricat, (înv. și reg.) nebântuit, (reg.) neted. (A scăpat ~ din accident.)

Teafăr

beteag, vătămat

teáfăr

adj. m., pl. téferi; f. sg. teáfără, pl. téfere

TEÁFĂR ~ă (téferi, téfere)

(despre persoane) Care nu are defecte (fizice sau morale); fără infirmități; nevătămat; întreg. ♢ A scăpa ~ a se salva nevătămat. /Orig. nec.

teáfăr (-ră),

adj. – 1. Intact, nevătămat, întreg. – 2. Cuminte, înțelept. Origine necunoscută. Ar putea fi ngr. σταθερός „constant, statornic, stabil”. Der. propuse pînă acum, din sl. *techinŭ › bg. tehen „al lor” (Tiktin), de la un gr. *τράφερος (Giuglea, RF, II, 63) sau din sl. tνrŭdŭputernic” (Scriban) nu sînt mai convingătoare. Nu știm dacă are vreo legătură cu teferici.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar