definiția preparati definiție dex

preparati

găsește rime pentru preparati
Cuvinte apropiate: preparat

PREPARÁ,

prepár, vb. I. 1. Tranz. A pregăti din timp ceva, a face ca ceva să fie gata (în vederea unei acțiuni sau a unei prelucrări ulterioare). ♦ Refl. A fi pe punctul de a..., a fi gata să... 2. Tranz. și refl. A (se) pregăti în vederea unui examen, a unei activități; a învăța temeinic. 3. Tranz. A preveni pe cineva asupra unui eveniment, a anunța pe ocolite, cu menajamente. 4. Tranz. A găti (o mâncare). – Din fr. préparer, lat. praeparare.

PREPARÁ

vb. 1. v. pregăti. 2. a aranja, a pregăti. (~ cele necesare pentru drum.) 3. a (se) pregăti, (înv. și reg.) a (se) griji. (A ~ totul.) 4. v. găti. 5. v. învăța. 6. v. medita. 7. a se pregăti. (Tocmai se ~ să ia cuvântul.)

PREPARÁ

vb. v. împăia.

prepará

vb., ind. prez. 1 sg. prepár, 3 sg. și pl. prepáră

A PREPARÁ prepár

tranz. 1) A face să fie gata; a găti; a pregăti. 2) chim. (substanțe noi) A obține pe cale experimentală. 3) A face printr-o operație culinară (fierbere, coacere, prăjire etc.); a pregăti; a găti. 3) (persoane) A preveni asupra unui eveniment; a anunța pe ocolite. 4) A face să se prepare. /<fr. préparer, lat. praeparare

A SE PREPARÁ mă prepár

intranz. A pregăti în vederea unui examena, unei activități. /<fr. préparer, lat. praeparare

prepará (prepár, preparát),

vb. – A pregăti. Fr. préparer. – Der. preparandie, s.f. (Trans., școală normală), din lat. praeparanda; preparandist, s.f. (elev al unei școli normale); preparativ, adj. (preparator); preparative, s.f. pl. (preliminarii, acțiuni pregătitoare), din fr. préparatif; preparator, adj. (care prepară; asistent; profesor particular); preparați(un)e, s.f., din fr.

PREPARÁ

vb. I. tr., refl. A (se) pregăti. [P.i. prepár. / < fr. préparer, cf. lat. praeparare].

PREPARÁ

vb. tr., refl. a (se) pregăti. (< fr. préparer, lat. praeparare)

PREPARÁT2, -Ă

, preparați, -te, adj. Care a fost pregătit. ♦ Meditat. – V. prepara.

PREPARÁT1

, preparate, s.n. Faptul de a (se) prepara; (concr.) produs (mai ales alimentar) rezultat dintr-o operație de preparare. – V. prepara.

PREPARÁT

adj. v. gătit.

PREPARÁT

adj. v. bun, capabil, competent, destoinic, dotat, experimentat, încercat, înzestrat, pregătit, priceput, valoros, versat, vrednic.

PREPARÁT

s. 1. v. pregătire. 2. v. gătit. 3. produs, sortiment, (înv.) preparație. (~ culinar.)

preparát

s. n., pl. preparáte

PREPARÁT ~e

n. Produs (chimic, farmaceutic, alimentar) obținut printr-o operație de preparare. /v. a prepara

PREPARÁT

s.n. Faptul de a (se) prepara; (concr.) produs al unei preparații. [< germ. Präparat].

PREPARÁT

s. n. 1. faptul de a (se) prepara. 2. produs alimentar industrial preparat. (< germ. Präparat)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar