definiția preș definiție dex

preș

găsește rime pentru preș
Cuvinte apropiate: freș, greș, peș, pleș, praș, prăș, prâș, pre, prea, preș, preț, preuș, prez, proș

PREȘ,

preșuri, s.n. Covor lung și îngust care se așterne pe jos în încăperile sau pe scările unei clădiri. ♢ Expr. (Fam.) A duce (pe cineva) cu preșul = a păcăli, a înșela, a purta (pe cineva) cu vorba. ♦ Covoraș pentru șters talpa încălțămintei la intrarea într-o casă. – Et. nec.

PREȘ

s. 1. (prin Transilv. și Ban.) tepih. 2. traversă. 3. ștergătoare.

preș

s. n., pl. préșuri

PREȘ ~uri

n. 1) Covor lung și îngust care se așterne în camere, pe culoare sau pe scările unei clădiri. 2) Covor mic, așezat la intrarea unei case, de care se șterge încălțămintea. /Orig. nec.

preș (préșuri),

s.n. – Covor lung și îngust. Origine incertă. Probabil în loc de *prej, dintr-un cuvînt sl. neidentificat, dar cf. sb. prežinașorț”, și opreg (Cihac, II, 285; Byhan 327; Tiktin). Cf. pregetoare (var. prigitoare, prijitoare, prejitoare), s.f. (fustă), în Trans., Bucov., care pare a fi același cuvînt.

a duce cu cobza / iordanul / muia / preșul

expr. (intl.) a înșela, a minți.

a se lăsa dus cu preșul / cu zăhărelul

expr. a se lăsa păcălit.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.