definiția piersicii definiție dex

piersicii

găsește rime pentru piersicii
Cuvinte apropiate: piersiciu

a o aduce pe după piersic

expr. (pop.) a spune (ceva) pe ocolite; a se eschiva, a căuta subterfugii

a o lua pe după piersic

expr. (pop.) a spune (ceva) pe ocolite; a căuta un subterfugiu.

PIÉRSIC,

piersici, s.m. Pom fructifer din familia rozaceelor, cu flori trandafirii sau albe și cu fructe mari, sferice (Persica vulgaris). ♢ Expr. (Pop. și fam.) A o lua (sau a o aduce, a umbla, a se da) pe după piersic = a spune (ceva) pe ocolite; a căuta un subterfugiu, a se eschiva. – Lat. persicus.

piérsic

s. m., pl. piérsici

PIÉRSI//C ~ci

m. Pom fructifer cu fructe cărnoase, aromate, de culoare gălbuie-roșiatică, acoperite cu o pieliță pufoasă, având sâmbure mare, bombat și cu înveliș dur, brăzdat. /<lat. persicus

piérsic (piérsici),

s.m. – Specie de pom fructifer (Prunus persica). – Var. înv. chiarsic, chiarsăc, mold. persic (și der.). Mr., megl. chiarsic. Lat. (malus) pĕrsĭcus (Diez, I, 314; Candrea-Dens., 1387; REW 6429), cf. it. pesca, calabr. p(i)ersica, prov. persega, fr. pêche, sp. prisco (varietate de piersică), port. pecego, basc. mersika. – Der. piersică, s.f. (fructul piersicului), cf. alb. pieškë (Philippide, II, 651); piersiciu, adj. (de culoarea piersicii). Rut. persyk provine din rom. (Candrea, Elemente, 406), ca și, probabil, rus. persik (părerea lui Sanzewitsch 207, cumrom. ar proveni din rusă, nu e probabilă).

PIÉRSICĂ,

piersici, s.f. Fructul piersicului, sferic, cărnos, suculent, acoperit cu o pieliță pufoasă de culoare gălbuie-roșiatică. – Lat. persica.

piérsică

s. f., g.-d. art. piérsicii; pl. piérsici

PIÉRSI//CĂ ~ci

f. Fruct al piersicului. [G.-D. piersicii] /<lat. persica

PIERSICÍU, -ÍE,

piersicii, adj. (Rar) De culoarea piersicii. [Var.: (reg.) piersăcíu, -íe adj.] – Piersică + suf. -iu.

piersicíu

adj. m., f. piersicíe; pl. m. și f. piersicíi
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar