definiția normative definiție dex

normative

găsește rime pentru normative
Cuvinte apropiate: normativ

NORMATÍV, -Ă,

normativi, -e, adj., s.n. 1. Adj. Care servește ca normă sau stabilește o normă, care are caracterul unei norme. 2. S.n. Îndrumare, dispoziție (sau ansamblu de îndrumări) cu caracter de normă. – Din (1) fr. normatif, (2) rus. normativ.

NORMATÍV

adj., s. 1. adj. (FILOZ.) canonic. (Principii ~.) 2. s. îndreptar, (înv.) regulativ. (~ tehnic.) 3. s. v. directivă.

normatív

adj. m., pl. normatívi; f. sg. normatívă, pl. normatíve

normatív

s. n., pl. normatíve

NORMATÍV1 ~e

n. Indice al normelor în conformitate cu care se execută diferite operații; instrucțiune privind normele de producție. /<rus. normativ, fr. normatif

NORMATÍV2 ~ă (~i

, ~e) Care are putere de normă; considerat drept normă. Dicționar ~. /<rus. normativ, fr. normatif

NORMATÍV, -Ă

adj. Care are putere de normă. ♦ Care hotărăște, stabilește reguli. // s.n. Tabel care cuprinde duratele medii în care se efectuează anumite operații tehnice. [Cf. fr. normatif, rus. normativnâi].

NORMATÍV, -Ă

I. adj. care are putere de normă. ♢ care hotărăște, stabilește reguli. II. s. n. ansamblu de date, prescripții cu caracter de normă. (< fr. normatif, rus. normativ)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar