definiția izomerii definiție dex

izomerii

găsește rime pentru izomerii
Cuvinte apropiate: izomeric, izomerie

IZOMÉR, -Ă,

izomeri, -e, adj., s.m. (Substanță, combinație, nucleu atomic) care prezintă izomerie. – Din fr. isomère.

izomér

adj. m., s. m., pl. izoméri; f. sg. izoméră, pl. izomére

IZOMÉR ~ă (~i, ~e)

și substantival (despre substanțe) Care, având aceeași compoziție chimică cu o substanță, diferă prin structură și proprietăți de aceasta. /<fr. isomere

IZOMÉR, -Ă

adj., s.m. (Substanță) care prezintă izomerie. [Var. isomer, -ă adj., s.m. / < fr. isomère, cf. gr. isosegal, merosparte].

IZOMÉR, -Ă

adj., s. m. (substanță, organ vegetal) care prezintă izomerie. (< fr. isomère)

IZOMERÍE

s.f. Proprietate a unor substanțe cu aceeași compoziție chimică de a avea însușiri diferite, datorită modului diferit de așezare a atomilor în moleculă. – Din fr. isomérie.

izomeríe

s. f., art. izomería, g.-d. izomeríi, art. izomeríei

IZOMERÍE

f. Proprietate a unor substanțe de a avea compoziție chimică identică și structură diferită. [G.-D. izomeriei] /<fr. isomérie

IZOMERÍE

s.f. Însușire a unor substanțe de a avea proprietăți fizice și chimice deosebite, deși au moleculele alcătuite dintr-un număr identic de atomi. ♦ Însușire a nucleelor atomice ale aceluiași element chimic de a avea stări de energie și, deci, proprietăți radioactive diferite. [Gen. -iei, var. isomerie s.f. / < fr. isomérie].

IZOMERÍE

s. f. 1. proprietate a unor substanțe cu aceeași formulă moleculară de a avea însușiri fizice și chimice deosebite, datorită modului diferit de dispunere a atomilor în moleculă. 2. însușire a nucleelor atomice ale aceluiași element chimic de a avea stări de energie și, deci, proprietăți radioactive diferite. 3. (bot.) egalitate a segmentelor analoage ale organelor aceleiași specii. 4. influență egală a factorilor ereditari. (< fr. isomérie)

IZOMERIE CHÍMICĂ

s. v. tautomerie.

IZOMER ÓPTIC

s. v. antipod optic.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar