definiția generator definiție dex

generator

găsește rime pentru generator
Cuvinte apropiate: generator

GENERATÓR, -OÁRE,

generatori, -oare, adj., subst. I. Adj. Care generează, produce, determină ceva. II. S.f. Linie dreaptă care generează prin deplasarea în spațiu (pe o traiectorie curbă) o suprafață riglată. III. S.n. 1. Aparat, mașină sau instalație care servește la producerea unei forme de energie, folosind energie de o altă formă. ♢ Generator cuantic = generator sau amplificator de radiații electromagnetice care funcționează pe baza fenomenului de emisie stimulată a radiațiilor. Generator de zgomot = dispozitiv electronic care produce o tensiune de zgomot (de obicei aleator) spre a fi folosită în măsurători. Generator de aeroioni = aeroionizator. 2. Aparat sau instalație care servește la producerea unui fluid sau a unei suspensii fluide. – Din fr. générateur, lat. generator, -oris.

GENERATÓR

s. 1. (TEHN.) generator de gaz v. gazo-gen. 2. (CHIM.) generator de săruri v. halogen.

generatór

adj. m., pl. generatóri; f. sg. și pl. generatoáre

generatór

(tehn.) s. n., pl. generatoáre

GENERAT//ÓR2 ~oáre

n. 1) Aparat care produce o anumită formă de energie, folosind energie de altă formă. ~ termic. ~ electric. 2) Aparat care produce un fluid sau o suspensie fluidă. ~ de aburi. ~ de gaze. /<fr. générateur, lat. generator, ~oris

GENERAT//ÓR1 ~oáre (~óri, ~oáre)

și substantival Care generează; în staregenereze. Persoană ~oare de idei. /<fr. générateur, lat. generator, ~oris

GENERATÓR, -OÁRE

adj. Care generează, care dă naștere la ceva. // s.n. Mașină care transformă energia mecanică în energie de altă formă. ♦ Aparat care produce o anumită formă de energie. ♦ Aparat, instalație care produce un combustibil gazos. ♦ Generator cuantic = denumire generică pentru laser, maser și alte dispozitive de același tip. [Cf. fr. générateur, germ. Generator].

GENERATÓR, -OÁRE

I. adj. care generează, produce, determină ceva. II. s. n. 1. aparat, mașină, instalație care transformă o formă de energie în alta. 2. aparat, instalație care produce un fluid. o ~ cuantic = generator sau amplificator de radiații electromagnetice (laser, maser etc.) bazat pe fenomenul de emisiune stimulată a radiației. III. s. f. (mat.) dreaptă prin a cărei deplasare în spațiu se naște o suprafață plană sau curbă. (< fr. générateur, lat. generator)

GENERATOÁRE

s. (MAT.) (înv.) generatrice.

generatoáre

(mat.) s. f., g.-d. art. generatoárei; pl. generatoáre

GENERATOÁRE

s.f. Dreaptă prin a cărei deplasare în spațiu se naște o suprafață plană sau curbă; generatrice. [Pl. invar. / după fr. génératrice].
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar