definiția freza definiție dex

freza

găsește rime pentru freza
Cuvinte apropiate: breza, ereză, foreză, fraza, frază, freca, freta, fretă, frez, freza, frezat, freză, friza, friză, reză, ureză

FREZÁ2

, vb. I. vezi friza1.

FREZÁ1

, frezez, vb. I. Tranz. A prelucra prin așchiere un material cu freza. ♢ Mașină de frezat = mașină-unealtă destinată prelucrării prin așchiere a suprafețelor plane sau profilate ale pieselor cu ajutorul unei scule așchietoare; freză1 (2). – Din fr. fraiser.

frezá

(a prelucra cu freza) vb., ind. prez. 1 sg. frezéz, 3 sg. și pl. frezeáză

A FREZ//Á ~éz

tranz. (materiale dure) A prelucra prin așchiere cu ajutorul frezei. /<fr. fraiser

FREZÁ

vb. I. tr. A prelucra un material cu ajutorul frezei1. [< fr. fraiser].

FREZÁ

vb. tr. a prelucra un material cu ajutorul frezei. (< fr. fraiser)

FRÉZĂ2

, freze, s.f. Pieptănătură bărbătească; frizură. – Din freza2 (derivat regresiv).

FRÉZĂ3,

freze, s.f. Un fel de guler cu mai multe pliuri care se purta la gât în sec. XVI-XVII. – Din fr. fraise.

FRÉZĂ1

, freze, s.f. 1. Unealtă așchietoare cu unul sau cu mai multe tăișuri, dispuse simetric în jurul unui ax și având o mișcare de rotație, folosită la prelucrarea metalelor, a lemnului și a altor materiale dure; frezor1. ♢ Freză-modul = freză profilată, utilizată la prelucrarea roților dințate. 2. Mașină de frezat. 3. Mașină agricolă având organul activ format dintr-un ax rotitor prevăzut cu gheare și cuțite, care rupe bucăți din pământ, le sfărâmă și le amestecă. 4. (Urmat de determinarearutieră”) Mașină de lucru rutieră folosită pentru ruperea, mărunțirea și amestecarea cu lianți a stratului superficial de pământ, la executarea drumurilor. – Din fr. fraise.

FRÉZĂ

s. v. coafură.

fréză

(unealtă, frizură, guler) s. f., g.-d. art. frézei; pl. fréze

FRÉZ//Ă3 ~e

f. înv. Guler plisat, purtat în trecut. /<fr. fraise

FRÉZ//Ă2 ~e

f. Frizură bărbătească. /v. a friza

FRÉZ//Ă1 ~e

f. 1) Unealtă cu unul sau mai multe tăișuri, folosită la prelucrarea materialelor dure prin așchiere. 2) Mașină de frezat. 3) Mașină agricolă formată dintr-un ax rotitor, prevăzut cu gheare sau cu cuțite, folosită la afânarea și la mărunțirea solului. /<fr. fraise

fréză (fréze),

s.f. – 1. Unealtă așchietoare. – 2. Frizură, tunsoare bărbătească. – Fr. fraise „freză, unealtă”. Sensul al doilea este o confuzie cu frizură.

FRÉZĂ1

s.f. 1. Unealtă pentru prelucrarea metalelor, a lemnului, pentru făcut diverse tăieturi, roți dințate etc., alcătuită din unul sau mai multe tăișuri dispuse simetric în jurul unui ax. 2. Mașină agricolă pentru scormonit și amestecat pământul. 3. Frezmașină. [< fr. fraise].

FRÉZĂ2

s.f. (Rar) Un fel de guler cu mai multe pliuri care se purta la gât în sec. XVI. [< fr. fraise].

FRÉZĂ3

s.f. Pieptănătură bărbătească; frizură. [< friza].

FRÉZĂ1

s. f. 1. unealtă pentru prelucrarea metalelor, a lemnului, pentru diverse tăieturi, roți dințate etc., din unul sau mai multe tăișuri dispuse simetric în jurul unui ax. 2. mașină de frezat. 3. mașină agricolă pentru scormonit și amestecat pământul, precum și pentru distrugerea buruienilor. (< fr. fraise)

FRÉZĂ2

s. f. guler cu mai multe pliuri care se purta în sec. XVI. (< fr. fraise)

FRÉZĂ3

s. f. pieptănătură bărbătească; frizură. (< friza)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar