definiția fauri definiție dex

fauri

găsește rime pentru fauri
Cuvinte apropiate: auri, faur, făuri, făurie, făurit, găuri, paurî, păuri, râuri, tăuri

FÁUR1

s.m. (Pop.) Februarie. – Din făurar1 (derivat regresiv).

FÁUR2,

fauri, s.m. 1. (Înv.) Fierar. 2. Gândăcel lunguieț și subțire, păros, de culoare castanie (Elater segetum). – Lat. faber, -bri.

FÁUR

s. v. (ENTOM.) elaterid.

FÁUR

s. v. februarie, fierar.

fáur

(februarie) s. m.

fáur

(fierar) s. m., pl. fáuri

FÁUR1

m. pop. A doua lună a anului; februarie. [Sil. fa-ur] /Din făurar

FÁUR2 ~i

m. înv. v. FĂURAR2. /<lat. faber, ~bri

fáur (fáuri),

s.m. – 1. Fierar. – 2. Varietate de gîndac (Elater segetum). – Mr. favru, favur, istr. fǫwru. Lat. fāber (Pușcariu 590; Candrea-Dens., 569; REW 3231; DAR); cf. it. fabbro, prov. faure, fr. fèvre, v. sp. fabro. – Der. făurar, s.m. (fierar); făurăreasă, s.f. (nevastă de fierar); făurărie, s.f. (fierărie); făurărit, s.n. (fierărie, meseria de fierar); făuri, vb. (a forja; a făuri, a crea, a inventa), care, după Pușcariu 592 și Candrea-Dens., 570, reprezintă lat. făbrῑre; făurie, s.f. (forjă); făuriște, s.f. (forjă); făuriță, s.f. (nevastă de fierar).

FĂURÍ,

făuresc, vb. IV. Tranz. 1. A crea, a înfăptui, a construi, a face. 2. Spec. (Înv.) A prelucra (prin forjare cu ciocanul) un metal; p. ext. a fabrica. [Pr.: -u-] – Din faur2.

FĂURÍ

vb. 1. a crea, a înfăptui, a întemeia, a realiza. (A ~ un stat național unitar.) 2. v. realiza.

A făuri

≠ a distruge

făurí

vb. (sil. -u-), ind. prez. 1 sg. și 3 pl. făurésc, imperf. 3 sg. făureá; conj. prez. 3 sg. și pl. făureáscă

A FĂUR//Í ~ésc

tranz. 1) poet. A concepe și a transforma în fapt printr-un efort creator. 2) înv. (metale) A prelucra la cald sau la rece, bătând cu ciocanul (pentru a da o formă definită). [Sil. -u-] /Din faur
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar