definiția comise definiție dex

comise

găsește rime pentru comise
Cuvinte apropiate: comis, comis, comis, comisie, comite, comite

CÓMIS,

comiși, s.m. Mare dregător în Moldova și în Țara Românească, în evul mediu, care avea în sarcina sa caii și grajdurile curții domnești, precum și aprovizionarea cu furaje. – Din ngr. kómis.

comís

(confiscare de bunuri) s. n., pl. comísuri

cómis

(rang boieresc) s. m., pl. cómiși

CÓMIS2 ~și

m. : Comis-voiajor agent comercial ambulant care se deplasează dintr-un loc în altul în căutarea de beneficii sau furnizori. /<fr. commis-voyageur

CÓMI//S1 ~și

m. înv. Dregător care avea în grija sa caii și grajdurile curții domnești. /<ngr. kómis

comís1

s.n. (reg.) pâine cazonă din armata austro-ungară; prefont.

cómis (-și),

s.m. – Dregător. – Mare comis, în vechea organizare socială, boier de rangul doi, mare dregător, care avea în sarcina sa grajdurile domnești și organizarea paradelor militare de Bobotează și de Sfîntul Gheorghe. Participa la sfatul domnesc și era singurul boier de rangul doi care purta calpac de zibelină, ca boierii de prim rang. Avea în subordine un comis al doilea, boier de rangul patru, și un comis al treilea, boier de rangul cinci. Din 1812 nu s-a mai bucurat de monopolul cumpărării de furaje pentru armată. Lat. comes, prin intermediul ngr. ϰόμης, cf. sl. komisŭ (Vasmer, Gr., 80). Reprezintă ceea ce era comes stabuli în organizarea medievală a Occidentului. – Der. comisoaie, s.f. (nevastă de comis); comișie, s.f. (înv., dregătoria marelui comis); comișel, s.m. (rîndaș de cai).

COMÍS

s.n. Confiscare a bunurilor unui vasal. ♦ Confiscare a unor mărfuri prohibite sau introduse prin fraudă. [Pl. -suri. / < fr. commis, cf. commettre – a comite].

COMÍS

s.m. Comis-voiajor = reprezentant al unei firme particulare care vizitează clienții pentru a obține comenzi de mărfuri. [< fr. commis(voyageur)].

COMÍS

s. n. confiscare de bunuri. (< fr. commis)

COMÍS, -Ă,

comiși, -se, adj. v. COMÍTE. – [DEX '98]

COMÍTE1

, comít, vb. III. Tranz. A face, a înfăptui, a săvârși (o faptă rea). – Din lat. committere.

CÓMITE2

, comiți, s.m. (Înv.) Conducător administrativ al unui comitat. – Din lat. comes, -itis.

COMÍTE

vb. a face, a făptui, a săvârși, (înv.) a plini. (A ~ o infracțiune.)

cómite

s. m., pl. cómiți

comíte

vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. comít; conj. prez. 3 sg. și pl. comítă; ger. comițând; part. comís

CÓMI//TE ~ți

m. ist. Persoană administrativă care stătea în fruntea unui comitat. /<lat. comens, ~itis

A COMÍTE comít

tranz. (greșeli, fapte reprobabile) A faceaibă loc; a transpune în fapt; a săvârși; a făptui. /<lat. committere

comíte (-t, -ís),

vb. – A săvîrși, a face, a înfăptui. Lat. committere, fr. commettre (sec. XIX), conjug. ca trimite. – Der. comitent, s.m. (persoană care încredințează cuiva un mandat de împuternicire), din germ. Kommitent; comitet, s.n. (organ de conducere colectivă, comisie, delegație), din fr. comité, prin intermediul rus. komitet (Sanzewitsch 201); comitagiu, s.m. (partizan, agitator bulgar care acționa la ordinul unui comitet, făcînd incursiuni pe teritoriul altor state), din bg. komitadži, tc. komitaci (Ronzevalle 141).

CÓMITE

s.m. Șef al unui comitat. [Cf. lat. comes, it. comite].

COMÍTE

vb. III. tr. A face, a săvârși, a făptui. [P.i. comít. / cf. lat. committere, fr. commettre].

CÓMITE1

s. m. conducător al unui comitat. (< lat. comes, it. comite)

COMÍTE2

vb. tr. a face, a săvârși (ceva reprobabil). (< lat. committere)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar