definiția ciungi definiție dex

ciungi

găsește rime pentru ciungi
Cuvinte apropiate: ciung, ciungă, ciungi, ciungit, ciunti

CIUNGÍ

, ciungesc, vb. IV. Tranz. 1. A reteza cuiva mâinile. 2. A curăța sau a dezgoli un copac de crengi. – Din ciung.

CIUNGÍ

vb. a (se) schilodi.

CIUNGÍ

vb. v. inela, secui.

ciungí

vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. ciungésc, imperf. 3 sg. ciungeá; conj. prez. 3 sg. și pl. ciungeáscă

CIUNG, -Ă

, ciungi, -ge, adj. 1. (Despre mâini) Care a fost retezat; (despre oameni; adesea substantivat) care are o mână retezată; ciunt. 2. (Despre copaci) Cu crengile rupte sau tăiate. – Cf. it. cionco.

CIUNG

adj., s. ciunt, (Munt. și Ban.) ciolac, (Mold.) câș. (Mână ~; om ~; un ~.)

ciung

adj. m., pl. ciungi; f. sg. ciúngă, pl. ciúnge

CIUN//G ~gă (~gi, ~ge)

1) (despre mâini) Care a fost retezat; supus retăzării; ciunt. 2) (despre plante) Care are părți rupte sau tăiate; ciunt. 3) și substantival (despre persoane) Care este lipsit de o mână; fără o mână. /cf. it. cionco

ciung (ciúngă),

adj. – 1. Fără un braț. – 2. Fără un corn. – 3. Cu crengile (uscate) tăiate. – Mr. ciungu, megl. ciung. Formație expresivă, comună multor limbi; cf. alb. tšunkinvalid”, it. cionco (la speranza cionca, Dante, I, IX, 18), mag. csonkaciung”. Pentru sensul principal al rom., cf. calabr. mani-ciuncuciung”. Pentru formarea sa, cf. Schuchardt, ZRPh., XV, 106; Meyer 442; Densusianu, Hlr., 231; Philippide, II, 707. La rîndul nostru, credemciung nu este altceva decît însăși rădăcina expresivă cioc, cu infixul nazal, ca în it. cioccociocno; ipoteză care pare a fi confirmată de existența lui cionc, adj. (tăiat, ciung, bont, tocit), pe care Cihac și DAR îl derivă din mag. csonka și a lui cioncă, s.f. (pipă), der. din cuvîntul anterior. Pe de altă parte, este greu de separat această rădăcină de cea a lui ciunt. Der. ciungi, vb. (a mutila, a tăia un braț; a tăia coarnele); ciungitură, s.f. (pădure cu copaci cu crengile tăiate); ciungări, vb. (a mutila); ciungar, s.m. (persoană care curăță copacii); ciungără, s.f. (oaie cu coarnele tăiate).

ciungă

s.f. sg. v. ciungam.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar