definiția catolici definiție dex

catolici

găsește rime pentru catolici
Cuvinte apropiate: catolic

a fi mai catolic decât papa

expr. a fi exagerat în privința a ceea ce crede, spune sau face.

CATÓLIC, -Ă,

catolici, -ce, adj., s.m. și f. 1. Adj. Care aparține catolicismului, privitor la catolicism; papistășeșc. 2. S.m. și f. Adept al catolicismului; papistaș. ♢ Expr. A fi mai catolic decât papa = a fi exagerat (în ceea ce spune, crede sau face). – Din lat. catholicus, fr. catholique.

CATÓLIC

adj., s. (BIS.) 1. adj. papal, roman, romano-catolic, (rar) latin, (astăzi rar) papist, (înv. și reg., mai ales în Transilv.) papistaș, papistășesc. (Biserica ~.) 2. s. romano-catolic, (rar) latin, (astăzi rar) papist, (înv. și reg., mai ales în Transilv.) papistaș. (Un ~ bigot.)

católic

adj. m., s. m., pl. católici; f. sg. católică, pl. católice

CATÓLI//C1 ~că (~ci, ~ce)

Care ține de catolicism; propriu catolicismului. Biserică ~că. ♢ A fi mai ~ decât papa a fi mai zelos decât se cere. /<lat. catholicus, fr. catholique

CATÓLI//C2 ~că (~ci, ~ce)

m. și f. Adept al catolicismului. /<lat. catholicus, fr. catholique

católic (católică),

adj. – Care aparține catolicismului. Lat. catholicus (sec. XVII). – Der. catolicesc, adj. (catolicesc); catolicește, adv. (după ritualul catolic); catolici, vb. (a converti la catolicism); catolicime, s.f. (adunare de catolici); catolicism, s.n. (confesiune creștină care recunoaște primatul Papei); catolicitate, s.f. (caracter catolic).

CATÓLIC, -Ă

adj. Referitor la catolicism. // s.m. și f. Adept al catolicismului. [Cf. fr. catholique, it. cattolico, lat. catholicus, gr. katholikosuniversal].

CATÓLIC, -Ă

adj., s. m. f. (adept) al catolicismului. (< fr. catholique, lat. catholicus, gr. katholikos, univeral)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar