definiția cardinal definiție dex

cardinal

găsește rime pentru cardinal
Cuvinte apropiate: cardial, cardinal

CARDINÁL, -Ă,

cardinali, -e, adj., s.m. I. Adj. Principal, esențial, fundamental. ♢ Punct cardinal = fiecare dintre cele patru direcții principale ale orizontului, care ajută la determinarea poziției unui punct de pe glob. Numeral cardinal = numeral care exprimă un număr întreg abstract sau un număr determinat de obiecte, ființe etc. II. S.m. Titlu din ierarhia bisericii catolice, purtat de înalții demnitari care alcătuiesc consiliul papei și dintre care se alege noul papă; persoană care poartă acest titlu. ♦ (Adjectival; în sintagma) Roșu cardinal = roșu purpuriu. – Din fr. cardinal, lat. cardinalis.

CARDINÁL

adj. v. adânc, capital, considerabil, crucial, decisiv, esențial, fundamental, hotărâtor, important, însemnat, organic, primordial, profund, radical, serios, structural, substanțial, vital.

cardinál

adj. m., pl. cardináli; f. sg. cardinálă, pl. cardinále

cardinál

s. m., pl. cardináli

CARDINÁL1 ~ă (~i, ~e)

1) Care este deosebit de important; principal; esențial; fundamental; substanțial; primordial. Schimbări ~e. 2): Punct ~ fiecare din cele patru direcții principale ale orizontului, care servesc drept punct de reper pentru orientarea în spațiu. 3): Numeral ~ numeral care exprimă un număr întreg sau un număr determinat de obiecte. /<germ. Kardinal, fr. cardinal

CARDINÁL2 ~i

m. 1) Titlu în ierarhia bisericii catolice care urmează imediat după papă. 2) Persoană care are acest titlu. /<lat. cardinalis, fr. cardinal

CARDINÁL3

n. 1) Soi de viță de vie, cultivată pentru struguri de masă. 2) Struguri din acest soi de viță de vie. /<lat. cardinalis, fr. cardinal

CARDINÁL

s.m. Înalt prelat care face parte din colegiul care alege pe papă; principe al bisericii catolice. ♦ (adj.) Roșu cardinal = roșu-purpuriu. [< fr. cardinal].

CARDINÁL, -Ă

adj. Principal, fundamental, esențial. ♢ Punct cardinal = fiecare dintre cele patru direcții principale după care se determină poziția unui punct de pe glob; numeral cardinal = numeral care exprimă un număr întreg abstract sau un număr determinat de obiecte, de ființe etc. // s.n. (Mat.) Număr care exprimă o cantitate; număr natural. [< fr. cardinal, it. cardinale, cf. lat. cardinalisprincipal].

CARDINÁL1

s. m. I. prelat care ocupă cea mai înaltă funcție în ierarhia bisericii catolice, după papă. ♢ (adj.) roșu-~ = roșu-purpuriu. II. mică pasăre cântătoare din America, cu penajul de un roșu-aprins, cu negru în jurul ciocului galben. (< fr. cardinal)

CARDINÁL2, -Ă

I. adj. principal, fundamental, esențial. o punct ~ = fiecare dintre cele patru direcții principale după care se determină poziția unui punct de pe glob; numeral ~ = numeral care exprimă un număr întreg, abstract sau un număr determinat de obiecte, ființe etc. II. s. n. (mat.) număr care exprimă o cantitate. (< fr. cardinal, lat. cardinalis)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar