definiția calfă definiție dex

calfă

găsește rime pentru calfă
Cuvinte apropiate: alfa, cafa, cafă, cala, cală, calca, calfă, calga, calma, carfă, călca, câlă, câlfă, halfă, vâlfă

CÁLFĂ,

calfe, s.f. Lucrător calificat după o perioadă de ucenicie. – Din tc. kalfa.

CÁLFĂ

s. (prin Transilv.) șeged, (înv.) subiect, (germanism înv.) sodal. (~ la un meșter.)

cálfă

s. f., g.-d. art. cálfei; pl. cálfe

CÁLF//Ă ~e

f. înv. Muncitor calificat care, după o perioadă de ucenicie, era obligat să mai lucreze un timp în atelierul patronului. /<turc. kalfa

cálfă (cálfe),

s.f. – Lucrător calificat după ce a fost ucenic. – Mr. calfă, călfă, megl. calfă. Tc. kalfa, din arab. khalifasuccesor” (Roesler 594; Șeineanu, II, 81; Meyer 167; Lokotsch 798; Ronzevalle 129); cf. ngr. ϰαλφᾶς, ϰάλφας, alb. kalifë, bg., sb. kalfa. Pentru formă, cf. călăuză. Este dublet al lui calif, s.m., din fr. calife. – Der. călfie, s.f. (meserie).
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar