definiția asalt definiție dex

asalt

găsește rime pentru asalt
Cuvinte apropiate: alalt, apalt, asalt, asalta, asfalt, psalt, salt

ASÁLT

, asalturi, s.n. 1. Atac (militar) decisiv pentru cucerirea unui loc întărit, a unui obiectiv sau pentru a sparge rezistența inamicului. ♢ Loc. vb. A da asalt = a ataca; a năvăli. ♢ Expr. A lua cu asalt = a cuceri printr-un atac hotărâtor. ♦ (Fig.) Acțiune sau luptă hotărâtă. Asaltul împotriva analfabetismului. 2. Luptă, exercițiu, întrecere de floretă. – Din it. assalto.

ASÁLT

s. (MIL.) atac, iureș, năvală, năvălire, (înv. și reg.) șturm. (~ dezlănțuit împotriva cetății.)

asált

s. n., pl. asálturi

ASÁLT ~uri

n. 1) mil. Atac violent cu caracter decisiv în cucerirea unui obiectiv. ♢ A lua cu ~ a cuceri printr-un atac violent. 2) fig. Acțiune hotărâtoare; ritm grăbit în activitate. /<it. assalto

asált (asálturi),

s.n. – Atac decisiv. It. assalto (sec. XIX). – Der. asalta, vb. (a lua cu asalt; a deranja).

ASÁLT

s.n. 1. Atac violent dat cu toată puterea, cu avânt; năvală, iureș. ♢ A da asalt = a ataca; a năvăli; a lua cu asalt = a cuceri printr-un atac violent. ♦ (Fig.) Acțiune, luptă avântată; ritm grăbit de activitate. 2. Exercițiu de scrimă. [Pl. -turi. / < it. assalto, cf. lat. ad – la, saltussalt].

ASÁLT

s. n. 1. atac violent pentru cucerirea unui obiectiv militar pentru a învinge rezistența inamicului. o a da ŭl = a ataca; a năvăli; a lua cu ~ = a cuceri printr-un atac violent. ♢ (fig.) acțiune, luptă avântată. 2. exercițiu de scrimă. (< it. assalto)

CAR DE ASÁLT

s. v. tanc.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.