Joaca acum Serpent! Joaca acum Serpent!

Dictionare: ToateDEXSinonimeAntonimeNeologismeOrtograficArh. & Reg.EtimologicAcademic
Cauta

URL scurt: webdex.ro/hamal
Gaseste rime pentru cuvantul hamal

5 rezultate Dex Online pentru definitie hamal

Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: hadal, halal, hamac, hamac, hamal, hamam, haral, hălăl, hămăi, hămăi, hâmâi, hâmâi, vamal
HAMÁL, hamali, s.m. Muncitor care transportă poveri (în porturi și în gări). ♢ Expr. (A munci) ca un hamal = (a munci) din greu, până la istovire. – Din tc. hamal.
HAMÁL s. (rar) cărător, (reg.) maală, (Mold.) tregher. (~ în gară.)
hamál s. m., pl. hamáli
HAMÁL ~i m. 1) (în gări și în porturi) Muncitor care transportă bagajele pasagerilor. 2) Muncitor specializat în lucrări de încărcare, descărcare și transportare a greutăților. ♢ A munci ca un ~ a munci din greu. /<turc. hamal
hamál (hamáli), s.m. – Muncitor care transportă poveri. – Var. (Mold.) mahal. Mr. hămal. Tc. hamal, din arab. hammâl, cf. per. cuman. chamal (Șeineanu, II, 201; Lokotsch 806; Ronzevalle 82), cf. genov. camallo, sp. alhamel (Corominas, I, 125), ngr. χαμάλης, alb. hamal, sb. amal, bg. hamalin. – Der. hamalesc, adj. (de hamali); hamalîc, s.n. (îndeletnicirea de hamal), din tc. ham(m)alik, mr. hămăliche; măhălit, s.n. (Mold., îndeletnicirea de hamal); măhălos, adj. (dezordonat), prin încrucișare cu mătăhălos.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online - dictionar explicativ roman este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.