definiția scut definiție dex

scut

găsește rime pentru scut
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: acut, cut, scat, scit, scud, scui, scul, scurt, scut, scuti, scuț (s.m.), scuț (s.n.), slut
Cuvinte apropiate: acut, cut, scat, scit, scud, scui, scul, scurt, scut, scuti, scuț (s.m.), scuț (s.n.), slut

scut (-turi),

s.n. – Pavază, apărătoare de piele. Lat. scūtum (Pușcariu 1568; REW 7759); cf. alb. skjut (Philippide, II, 654), logud. iskudu, prov., cat. escut, fr. écu, sp., port. escudo. – Der. scutar, s.n. (înv., scut); scutar (var. scutaș), s.m. (scutier); scuti, vb. (înv., a proteja, a pune la adăpost; înv., a cruța, a menaja, a păstra; a salva; a ierta, a se dispensa, a se păstra), a cărui formație este normală (cf. sp. escudar), fără să fie nevoie să se recurgă la sl. (Candrea); scuteală, s.f. (Trans., protecție, adăpost, iertare, dispensă, scutire, privilegiu); scutelnic, s.m. (țăran scutit de bir; soldat care slujea în miliție pentru a fi scutit de biruri), de la cuvîntul anterior (legătura cu sl. skotŭoaie”, propusă de Miklosich, Slaw. Elem., 45 și Miklosich, Lexicon, 849, este greșită); scutire, s.f. (iertare, dispensă); scutitor, adj. (protector); scutier, s.m., din fr. écuyer adaptat la scut.

scuț (-țuri),

s.n. – Țurțure, ciucure de gheață. Poate legat de sl. skutŭmarginea, bordura unei haine” (Scriban).
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar