NECONSERVÁT
adj. v.
MOALE (I. 1.). Care cedează ușor la apăsare, modificându-și forma;
p. ext. afânat, pufos. ♢
Carne moale = carne fără oase.
Ou moale = ou fiert sau copt astfel încât să nu fie complet coagulat.
Lipire moale = operație de îmbinare, cu ajutorul unui metal străin în stare de fuziune, a două piese metalice care nu se încălzesc în prealabil. ♢ Expr.
A-i fi (cuiva)
moale sau
a trăi (ori
a se așeza) pe moale = a duce o viață liniștită, fără griji; a o duce bine; a-i fi bine. ♦ (Substantivat, n. sg.
art.) Parte moale (
I 1) a unui lucru. ♢ (Pop.)
Moalele capului = fontanelă;
p. ext. creștetul capului. ♦ (Despre gură, buze) Cărnos, fraged. ♦ Moleșit, flasc; puhav. ♦ Puțin consistent; subțire, apos. ♦ (Despre pâine, cozonac etc.) Proaspăt; fraged. ♦ (Despre icre) Proaspăt,
neconservat. ♦ (Despre fructe) Zemos; mălăieț. ♦ Flexibil, elastic. [DEX '98]