definiția zale definiție dex

zale

găsește rime pentru zale
Cuvinte apropiate: bale, cale, gale, jale, pale, sale, șale, tale, vale, zală, zare

ZÁLE

s. pl. v. lanț.

ZÁLE

s. pl. v. lanț.

ZÁLE

, zále, s.f. (Var.) Za.

ZÁLE

, zále, s.f. (Var.) Za.

ZA1

prep. (Înv.) De, de la; la. – Din sl. za.

ZA2,

zale, s.f. 1. Fiecare dintre ochiurile unui lanț; p. gener. (la pl.) lanț. ♦ Lănțișor de metal întrebuințat uneori ca podoabă. ♦ Cusătură în formă de lănțișor, executată de obicei la broderii. 2. (La pl.) Împletitură executată din inele mici de fier legate unul de altul; p. ext. armură făcută din această împletitură, cu care se îmbrăcau oștenii în antichitate și în evul mediu, spre a se apăra de loviturile dușmanilor. [Var.: (reg.) zală, zea s.f.] – Cf. ngr. záva.

ZA

s. inel, ochi, verigă, (înv. și reg.) rătez. (~ de lanț.)

za

s. f., art. záua, g.-d. art. zálei; pl. zále

za

prep.

ZA zále

f. 1) mai ales la pl. Armură din inele sau solzi de metal, folosită în antichitate și în evul mediu de către oșteni și cavaleri. Cămașă de zale. 2) Fiecare dintre verigile care constituie un lanț. 3) Podoabă de metal în formă de lănțișor. 4) Broderie executată în formă de lănțișor. [Art. zaua; G.-D. zalei] /cf. ngr. záva

za-

– Pref. care adaugă unor cuvinte ideea de „alături de, lîngă”. Sl. za-, cf. Rosetti, III, 71. Practic neproductiv în rom., se folosește numai în zăuita, (i)zaflaafla și desigur în cuvintele luate din sl., care conțin pref.

za (-ale),

s.f. – 1. Ochi, inel de lanț. – 2. împletitură de inele mici de fier. – Var. zală. Mgr. ζάβα, lat. med. zaba (Cihac, II, 712; Philippide, Principii, 55; Philippide, II, 741; Tiktin; REW 9584). – Der. înzăua, vb. (a se înarma, a se îmbrăca în zale).

za1

(slav.) prep.

za2

s. f., art. záua, g.-d. art. zálei; pl. zále, art. zálele

ZA2

, zále, (Mold. pl. și zăi) s.f. și 3. Zăbală. [Var.: (reg.) și zale s.f.]

ZÁLĂ

s.f. v. za2.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar