definiția uniforma definiție dex

uniforma

găsește rime pentru uniforma
Cuvinte apropiate: uniform, uniformă

UNIFÓRM, -Ă,

uniformi, -e, adj., s.f. 1. Adj. (Adesea adverbial) Care are permanent și pe toată întinderea sau durata aceeași formă, aceeași înfățișare, aceeași intensitate, aceeași viteză, aceeași desfășurare etc.; care este la fel, constant, lipsit de variații. 2. S.f. Îmbrăcăminte croită după un anumit model și purtată în mod obligatoriu de membrii unor instituții (armată, școală etc.). – Din fr. uniforme, lat. uniformis, -e.

UNIFÓRM

adj. 1. v. constant. 2. v. regulat. 3. v. monoton. 4. v. inexpresiv.

Uniform

neuniform, variat, variabil

unifórm

adj. m., pl. unifórmi; f. sg. unifórmă, pl. unifórme

UNIFÓRM ~ă (~i, ~e)

1) Care are mereu aceeași formă; cu caracteristici sau particularități identice, constante. Viață ~ă. 2) Care este constant în timp și spațiu; lipsit de variații. Viteză ~ă. /<fr. uniforme, lat. uniformis, ~e

UNIFÓRM, -Ă

adj. Care are permanent aceeași formă, aceeași înfățișare. ♦ (Despre mișcare) Care nu are variații de nici un fel; constant. [< fr. uniforme, cf. lat. uniformis < unusunul, formaformă].

UNIFÓRM, -Ă

I. adj. care are permanent și pe toată întinderea aceeași formă, înfățișare. ♢ (și adv.) (în mod) constant. II. s. f. îmbrăcăminte-tip menitădistingă pe membrii anumitor instituții (elevi, militari etc.). (< fr. uniforme, lat. uniformis)

UNIFÓRMĂ

s. ținută. (Ofițer în ~ de paradă.)

UNIFÓRM//Ă ~e

f. Îmbrăcăminte reglementară care prezintă aceeași formă după croială, model, pânză și culoare, obligatorie pentru anumite categorii de profesiuni. ~ școlară. ~ militară. /<fr. uniforme

UNIFÓRMĂ

s.f. Îmbrăcăminte tip menitădistingă pe membrii anumitor instituții. / < fr. uniforme].
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar