definiția suveica definiție dex

suveica

găsește rime pentru suveica
Cuvinte apropiate: suveicat, suveică, suveică, suvelcă, șuveică

SUVÉICĂ

, suveici, s.f. 1. Piesă de lemn la războiul de țesut, de formă lunguiață, care servește la introducerea firului de bătătură în rostul urzelii; suvelniță. ♢ Expr. (Iute) ca o suveică sau ca suveica = foarte ager, sprinten; foarte harnic. 2. Piesă din mecanismul mașinii de cusut, în care se introduce un mosorel cu ață. – Din bg. sovalka.

SUVÉICĂ

s. (TEXT.) navetă, (pop.) suvelniță. (~ la războiul de țesut.)

suvéică

s. f., g.-d. art. suvéicii; pl. suvéici

SUVÉI//CĂ ~ci

f. 1) Piesă la războiul de țesut, servind la introducerea firului de bătătură în rostul urzelii. ♢ (Iute) ca o ~ (sau (iute) ca ~ca) se spune despre o persoană harnică și sprintenă. 2) Organ al mașinii de cusut în care se introduce mosorul sau țeava cu ața ce vine dedesubt. [Sil. -vei-] /<bulg. sovalka

suveícă (-ci),

s.f. – Piesă la războiul de țesut. – Var. suvelniță. Mr. suval’că, megl. săvaică, suvalcă. Sl., cf. sb. sovilja, bg. sovelka (Cihac, II, 381; Pascu, Suf., 233; Iordan, Dift., 102; Conev 61).

suveícă (-ci),

s.f. – Piesă la războiul de țesut. – Var. suvelniță. Mr. suval’că, megl. săvaică, suvalcă. Sl., cf. sb. sovilja, bg. sovelka (Cihac, II, 381; Pascu, Suf., 233; Iordan, Dift., 102; Conev 61).

șuvéică

, șuvéici, s.f. (reg.) fâșie de arătură.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar