definiția salvare definiție dex

salvare

găsește rime pentru salvare
Cuvinte apropiate: salivare, salvare, săltare

SALVÁRE,

salvări, s.f. 1. Acțiunea de a (se) salva; (concr.) obiect, ființă, circumstanță salvatoare. 2. Serviciu medical destinatdea primul ajutor accidentaților sau bolnavilor care au nevoie de o intervenție medicală urgentă. ♦ Vehicul special amenajat care transportă accidentați sau grav bolnavi la o instituție spitalicească de urgență; ambulanță. – V. salva.

SALVÁRE

s. 1. v. scăpare. 2. v. ambulanță. 3. v. eliberare. 4. v. mântuire.

salváre

s. f., g.-d. art. salvării; pl. salvări

SALV//ÁRE ~ări

f. 1) v. A SALVA. 2) Serviciu medical de urgență. 3) Mijloc de transport special amenajat, care servește la acordarea ajutorului medical de urgență; ambulanță. [G.-D. salvării] /v. a salva

SALVÁRE

s.f. 1. Acțiunea de a (se) salva; (concr.) obiect, ființă, circumstanță salvatoare. 2. Serviciu medical care dă primul ajutor celor accidentați sau bolnavilor în stare foarte gravă. ♦ Camionetă, mașină special amenajată pentru transportul celor accidentați sau bolnavi, la un spital de urgență. [< salva].

SALVÁRE

s. f. 1. acțiunea de a (se) salva; ființă, circumstanță salvatoare. 2. serviciu medical care dă primul ajutor celor accidentați sau bolnavilor. 3. camionetă pentru transportul celor accidentați sau bolnavi, la un spital de urgență. (< salva)

a chema salvarea

expr. (glum., friz.) a încercaoprească sângele dintr-o tăietură cu creion de alaun.

SALVÁ,

salvez, vb. I. Tranz. și refl. A scăpa pe cineva sau a izbutiscape singur dintr-o primejdie, dintr-o încurcătură etc. ♢ Expr. (Tranz.) A salva situația = a reușiîndrepte o situație grea, neplăcută; a face față unei situații. A salva aparențele = a da unui lucru, unei situații etc. o înfățișare capabilăascundă un rău lăuntric. – Din lat., it. salvare.

SALVÁ

vb. 1. v. scăpa. 2. v. elibera. 3. v. scoate. 4. v. mântui.

salvá

vb., ind. prez. 1 sg. salvéz, 3 sg. și pl. salveáză

A SALV//Á ~éz

tranz. (ființe sau obiecte) A scoate dintr-o situație complicată; a scăpa. ♢ ~ situația a reușifacă față unei situații grele. /<lat., it. salvare

salvá (salvéz, salvát),

vb. – A scăpa, a se elibera. Lat. salvare (sec. XIX). – Der. salvă, s.f., din fr. salve; salvator, s.m., din lat. salvator (se.c XIX); salv-conduct, s.n., din fr. sauf-conduit; salvare, s.f. (scăpare; mîntuire; casă de ajutor).

SALVÁ

vb. I. tr. A scăpa, a scoate (pe cineva sau ceva) din primejdie, din încurcătură etc. ♦ A salva aparențele = a face față; a ascunde realitatea prezentând numai aspectul voit. ♦ refl. A se scăpa singur dintr-o primejdie. [< lat. salvare, cf. it. salvare].

SALVÁ

vb. I. tr. a scăpa, a scoate din primejdie, din încurcătură etc. o a ~ aparențele = a face față; a ascunde realitatea prezentând numai aspectul voit. II. refl. a se scăpa singur dintr-o primejdie. (< lat., it. salvare)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar | Kurs walut