definiția rafinat definiție dex

rafinat

găsește rime pentru rafinat
Cuvinte apropiate: afinat, rabinat, rafina, rafinaj, rafinat, ratinat

RAFINÁT, -Ă,

rafinați, -te, adj. 1. (Despre produse și substanțe) Curățat de corpuri străine; obținut în urma unei rafinări. 2. Fig. Fin, delicat, subtil. 3. Fig. Perfid, viclean, șiret. – V. rafina. Cf. fr. raffiné.

RAFINÁT

adj. 1. v. ales. 2. v. stilat. 3. v. fin. 4. savant. (O ~ mânuire a efectelor sonore.)

RAFINÁT

adj. v. manierat, stilat.

Rafinat

vulgar

rafinát

adj. m., pl. rafináți; f. sg. rafinátă, pl. rafináte

RAFINÁ//T ~tă

(~ți, ~te) 1) v. A RAFINA și A SE RAFINA. 2) depr. Care vădește perfidie; viclean; șiret. /v. a (se) rafina

RAFINÁT, -Ă

adj. 1. (Despre o substanță, un produs) Curățat de corpuri străine; obținut prin rafinare. 2. (Fig.) Fin, delicat, subtil. 3. (Peior.) Perfid. [Cf. fr. raffiné].

RAFINÁT, -Ă

adj. 1. (despre produse) obținut prin rafinare. 2. (fig.) fin, delicat, subtil. 3. (peior.) perfid. (< fr. raffiné)

RAFINÁ,

rafinez, vb. I. 1. Tranz. A curăța un produs de impurități, de substanțele străine pe care le conține. 2. Tranz. A trata semifabricatele fibroase folosite în industria hârtiei în scopul separării, perierii și hidratării fibrelor. 3. Tranz. și refl. Fig. A (se) face mai fin, mai delicat, mai subtil. – Din fr. raffiner.

RAFINÁ

vb. v. civiliza.

rafiná

vb., ind. prez. 1 sg. rafinéz, 3 sg. și pl. rafineáză

A RAFIN//Á ~éz

tranz. 1) (produse ali-mentare sau industriale) A curăța de impu-rități. 2) (petrol) A separa de produsele conți-nute (benzină, motorină, păcură etc.). 3) fig. A face să se rafineze; a face (mai) fin; a civiliza. /<fr. raffiner, germ. raffinieren

A SE RAFIN//Á mă ~éz

intranz. A deveni (mai) fin; a căpăta finețe; a căpăta gusturi alese, fine; a se civiliza; a se cizela; a se stila. /<fr. raffiner, germ. raffinieren

RAFINÁ

vb. I. 1. tr. A curăța (o substanță, un produs etc.) de corpurile străine pe care le conține. 2. tr., refl. (Fig.) A (se) face mai subtil, mai delicat. [< fr. raffiner, it. raffinare].

RAFINÁ

vb. I. tr. a curăța o substanță, un produs etc. de corpurile străine pe care le conține. II. tr., refl. (fig.) a (se) face mai fin, mai delicat. (< fr. raffiner)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar