definiția ponciși definiție dex

ponciși

găsește rime pentru ponciși
Cuvinte apropiate: ponciș, poncișa

poncí,

poncésc, vb. IV (reg.) a se împotrivi; a se certa.

PONCÍȘ, -Ă,

ponciși, -e, adj., adv. (Reg.) I. Adj. 1. (Despre ochi) Încrucișat, sașiu. 2. (Despre terenuri) Foarte înclinat, abrupt, pieziș. ♢ Expr. (Adverbial) A spune (ceva) ponciș = a spune (ceva) în mod direct, fără a menaja pe interlocutor. II. Adv. 1. Cruciș, chiorâș; fig. cu ciudă, cu dușmănie. A se uita ponciș. 2. De-a curmezișul, pieziș. ♢ Expr. (Substantivat) A sta de-a poncișul = a se opune, a fi împotrivă. – Ponc (reg. „deal” < magh.) + suf. -.

PONCÍȘ

adj. v. abrupt, aplecat, drept, înclinat, perpendicular, pieptiș, plecat, povârnit, prăpăstios, priporos, râpos, strabic, vertical.

PONCÍȘ

adj., adv. v. chiorâș, cruciș, încru-cișat, oblic, pieziș, sașiu.

PONCÍȘ

adv. v. chiondorâș, strâmb.

poncíș

adj. m., pl. poncíși; f. sg. poncíșă, pl. poncíșe

PONCÍȘ1

adv. pop. 1) (pe lângă verbele privirii) În cruce; cruciș; chiorâș. A privi ~. 2) fig. Cu dușmănie; cu ciudă. A se uita ~. 3) De-a curmezișul; pieziș. A porni ~. ♢ De-a ~ul în contra; împotrivă. /ponc + suf. ~

PONCÍȘ2

(~i, ~e) pop. 1) (despre ochi sau privire) Care este orientat cruciș; sașiu; încrucișat. 2) (despre forme de relief) Care este foarte înclinat; cu un unghi de înclinație mare; abrupt; repede. /ponc + suf. ~
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar | Kurs walut