definiția pesin definiție dex

pesin

găsește rime pentru pesin
Cuvinte apropiate: pehin, pelin, penin, peșin, presin

PEȘÍN

adv. 1. (Pop. și fam.; de obicei în legătură cu verbe ca „a da”, „a plăti”) În numerar, cu plata pe loc. ♢ (Adjectival) Bani peșin. 2. (Înv.) Îndată, imediat, numaidecât. [Var.: (înv.) peșím adv.] – Din tc. peșin.

PEȘÍN

adj. invar. v. cash, gata, gheață, lichid, numerar, sunător.

PEȘÍN

adv. v. curând, devreme, fuga, grabnic, imediat, iute, îndată, neîntârziat, numaidecât, rapid, repede.

peșín

adv., adj. invar.

PEȘÍN

adj. și adverbial pop. fam.: Bani ~ bani în numerar; bani gheață. A plăti ~ a plăti pe loc, în numerar. /<turc. peșin

peșín

adv. – 1. În numerar. – 2. Îndată, numaidecît. – Var. înv. peșim. Mr. pișim. Tc. (per.) peșinanticipat” (Șeineanu, II, 293; Lokotsch 1662; Ronzevalle 59), cf. ngr. πεσίν, iud. sp. pišin „numaidecît”. – Der. peșingea , adv. (înv., numerar), din tc. peșinci.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar