definiția palatin definiție dex

palatin

găsește rime pentru palatin
Cuvinte apropiate: paladin, palatin, palatină, paltin

PALATIN2, -Ă

, palatini, -e, adj. (Anat.) Palatal. – Din fr. palatin.

PALATIN1

, palatini, s.m. Titlu dat, în evul mediu, în Europa, unui mare demnitar care îndeplinea anumite funcții la curte sau la palatul unui rege sau al unui mare senior; principe posesor al unui palatinat; guvernator al unei provincii în Germania sau în Polonia medievală; vicerege în Ungaria medievală; persoană care avea unul dintre aceste titluri. ♦ (Adjectival) Care aparține unui palatin1 sau unui palatinat, privitor la un palatin1 sau la un palatinat. – Din lat. palatinus, it. palatino, fr. palatin.

PALATÍN

adj. (ANAT.) palatal. (Regiunea ~.)

palatín

(anat., ist.) adj. m., s. m., pl. palatíni; f. sg. palatínă, pl. palatíne

PALATÍN1 ~i

m. (în evul mediu; folosit și ca titlu pe lângă numele respectiv) Mare demnitar (de obicei, la curtea unui rege sau a unui mare senior). /<fr. palatin

PALATÍN2 ~ă (~i, ~e)

v. PALATAL. ♢ Boltă ~ă cerul gurii. /<fr. palatin

PALATÍN3 ~ă (~i, ~e)

Care ține de palatin sau de palatinat; propriu palatinului sau palatinatului. /<fr. palatin

PALATÍN

s.m. Mare demnitar la palatul regilor în evul mediu. ♦ Guvernator al unei provincii. V. paladin. [< lat. palatinus].

PALATÍN, -Ă

adj. Al cerului gurii, al palatului; palatal. [< fr. palatin].

PALATÍN1

I. s. m. mare demnitar la palatul regilor în evul mediu. ♢ guvernator al unei provincii. II. adj. referitor la palatin1 (I) sau la palatinat. (< fr. palatin, lat. palatinus)

PALATÍN2, -Ă

adj. referitor la cerul gurii, din regiunea palatului; palatal. ♢ (s. n.) os pereche în porțiunea posterioară a feței, la formarea palatului dur. (< fr. palatin)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar