definiția năsădit definiție dex

năsădit

găsește rime pentru năsădit
Cuvinte apropiate: năpădit, năsădi, năsădit, năvădit, răsădit

NĂSĂDÍT

s.n. (Pop.) Faptul de a năsădi. – V. năsădi.

năsădít

s. n.

năsădít, năsădítă,

adj. (reg.) 1. risipit, împrăștiat. 2. așezat în formă de morman; îngrămădit; (despre sânge) acumulat, strâns cheag. 3. lovit, zdrobit.

NĂSĂDÍ,

năsădesc, vb. IV. Tranz. (Pop.) A așeza snopii de cereale pe arie pentru a fi treierați (cu vitele); p. ext. a curăța, a aranja o arie în vederea treieratului. ♦ P. gener. A risipi, a împrăștia. – Din sl. nasaditi.

NĂSĂDÍ

vb. v. coagula, erupe, irupe, izbucni, împrăștia, închega, năvăli, răbufni, răspândi, răzleți, risipi, țâșni.

năsădí

vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. năsădésc, imperf. 3 sg. năsădeá; conj. prez. 3 sg. și pl. năsădeáscă

A NĂSĂD//Í ~ésc

tranz. pop. 1) (părți ale corpului, fructe, legume etc.) A face să-și piardă integritatea sau să capete un semn (în urma unei loviri). 2) (snopi de cereale) A desface și a așeza pe arie într-un anumit fel pentru a treiera (cu ajutorul vitelor). 3) (arii) A curăța și a amenaja în vederea treieratului. /<sl. nasaditi

năsădí (năsădésc, năsădít),

vb. – 1. A face clăi de snopi, a strînge recolta în grămezi. – 2. A aduna, a strînge, a îngrămădi. – 3. (Refl., Trans.) A se închega. Sl. nasaditi „a planta” (Miklosich, Slaw. Elem., 412; Cihac, II, 323; Conev 72), cf. bg. nasaždam. – Der. năsad, s.n. (materie în descompunere); năsadă, s.f. (claie, recoltă pregătită pentru treieriș), cf. sl. nasadŭ.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar