definiția izotermii definiție dex

izotermii

găsește rime pentru izotermii
Cuvinte apropiate: izotermic, izotermie

IZOTÉRM, -Ă,

izotermi, -e, adj. (Despre transformările sistemelor fizico-chimice) Care se produce la o temperatură constantă. ♢ Linie izotermă (și substantivat, f.) = linie care unește pe o hartă geografică punctele terestre cu aceeași temperatură medie a aerului, a apei sau a solului într-o anumită perioadă. Curbă izotermă (și substantivat, f.) = curbă care unește, pe o diagramă, punctele cu aceeași temperatură ale unui proces fizico-chimic. – Din fr. isotherme.

IZOTÉRM

adj. (FIZ.) izotermic.

izotérm

adj. m., pl. izotérmi; f. sg. izotérmă, pl. izotérme

IZOTÉRM ~ă (~i, ~e)

(despre transformările de stări) Care are loc la o temperatură constantă. /<fr. isotherme

IZOTÉRM, -Ă

adj. Cu aceeași temperatură medie; cu o temperatură constantă; izotermic. // s.f. izotermă1. Linie care unește, pe o hartă geografică sau pe o diagramă, punctele cu aceeași temperatură (medie). 2. Mașină de transport cu instalație specială care menține o temperatură constantă. [Var. isoterm, -ă adj., s.f. / < fr. isotherme, cf. gr. isosegal, thermoscald].

IZOTÉRM, -Ă,

izotérmi, -e, adj., s.f. I. Adj. (Despre transformări fizico-chimice) Care se produce la o temperatură constantă; izotermic. II. S.f. 1. Linie care unește punctele cu aceeași temperatură (medie) a aerului, apei sau solului într-o perioadă determinată. ♦ Curbă care unește pe o diagramă punctele cu temperatură constantă ale unui proces fizico-chimic. 2. Mașină de transport cu instalație specială, care menține o temperatură constantă. (cf. fr. isotherme)

izotermíe

s.f. → termie

IZOTERMÍE

s.f. (Fiz.) Stare caracterizată prin menținerea unei temperaturi constante. [Var. isotermie s.f. / < fr. isothermie].

IZOTERMÍE

s. f. stare caracterizată prin menținerea unei temperaturi constante. (< fr. isothermie)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar