definiția dusa definiție dex

dusa

găsește rime pentru dusa
Cuvinte apropiate: drusă, dubă, ducă, ducă, dudă, dulă, dumă, dună, după, dura (interj.), dura (vb.), dură, dus, duva, duză, husa, husă, musa, musă, rusă

a dormi buștean / dus / greu

expr. a avea un somn profund.

a fi dus cu funia în larg

expr. (intl.) 1. a-și mărturisi rapid vina (în anchetă). 2. a se intimida în fața anchetatorilor din cauza lipsei de experiență.

a fi dus la deal

expr. (intl.) 1. a fi arestat. 2. a fi anchetat. 3. a fi închis.

a fi dus la obor

expr. (intl.) a fi dus la deal (1., 3).

a fi dus la Sovata

expr. a fi închis la secția restrictivă.

a fi nedus la biserică

expr. 1. a vorbi și a acționa fără menajamente. 2. (d. femei) a fi mahalagioaică.

cu dus și întors

expr. riscant.

DUS1

s.n. (Rar) Faptul de a (se) duce; plecare. – V. duce.

DUS2, -Ă,

duși, -se, adj. 1. Plecat (fără a se mai întoarce); p. ext. mort. ♢ Expr. A dormi dus = a dormi foarte adânc. ♦ (Despre unități de timp și despre acțiuni) Trecut, dispărut (pentru totdeauna). ♦ (Despre ochi) Care este adâncit în orbite (de oboseală, boală, supărare etc.). 2. Fig. Desprins de realitate; absent, îngândurat. ♢ Loc. adv. și adj. Dus pe gânduri = îngândurat. – V. duce.

DUS

adj. căzut, înfundat. (Cu ochii ~și.)

DUS

adj. v. ademenit, amăgit, înșelat, păcălit, prostit, trișat.

DUS

s. v. cărat.

dus

s. n.

DUS ~ă (duși, ~e)

fig. Care denotă lipsă totală de atenție. ♢ ~ pe gânduri îngândurat. Ochi duși în fundul capului ochi adânciți în orbite. /v. a duce

dus de-a acasă / cu sorcova

expr. nebun, țicnit.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar