definiția coli definiție dex

coli

găsește rime pentru coli
Cuvinte apropiate: aoli, boli, cali, căli, celi, cobi, coci, cocli, codi, cohi, coi, coji, col, cola, cola, cola, colb, cole, coli, colic, colie, colin, colir, colli, colo, colo, colp, colt, colț (dinte), colț (unghi, extremitate), coni, cori, cori, corli, cosi, coși, coti, culi, doli, goli, ocoli, oli, poli, soli, școli, zoli

colí

s.m. pl. (reg.) oameni care nu fac nimic, trântori, leneși.

COLI1-

elem. col4(o). ()

CÓLI2

s. m. bacterie din flora microbiană intestinală. (< coli/bacil/)

COÁLĂ

, coli, s.f. Foaie dreptunghiulară de hârtie (albă sau colorată), de celofan, de carton etc. ♦ (Și în sintagma coală de tipar) Unitate de măsură pentru volumul unei cărți, unui articol etc., egală cu 16 pagini tipărite. ♦ (Și în sintagma coală editorială) Unitate de măsură pentru volumul unei cărți, unui articol etc., egală de obicei cu 20 de pagini dactilografiate. Coală de autor = coală editorială egală cu 40 000 de semne tipografice sau cu 3 000 cm2 de desen. ♦ Totalitatea mărcilor sau timbrelor tipărite pe aceeași foaie dreptunghiulară de hârtie și nedesprinse unele de altele. [Pl. și: coale] – Din ngr. kólla.

coálă

s. f., g.-d. art. cólii; pl. coli

COÁLĂ coli

f. 1) Foaie dreptunghiulară de hârtie, de carton etc. de dimensiuni diferite. 2) Unitate de măsură pentru volumul producției editoriale și tipografice, egală cu 16 pagini tipărite. ~ de autor. ~ editorială. [G.-D. colii; Sil. coa-lă] /<ngr. kólla

coálă (cóli),

s.f. – Foaie dreptunghiulară de hîrtie, de carton etc. – Mr. acoală, colă. Ngr. ϰόλλα, din it. collacoadă” (Roesler 570; Murnu 15; Cihac, II, 648); cf. bg. kola.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar