definiția bote definiție dex

bote

găsește rime pentru bote
Cuvinte apropiate: bate, bofte, bot, botă, botei, botel, botez, boxe, bute, byte, cote, iote, sote

BÓTĂ1,

bote, s.f. 1. Vas din doage de lemn înalt ca o cofă și înfundat la amândouă capetele, cu o mică deschidere pe capacul de deasupra, care servește pentru transportarea apei sau pentru păstrarea băuturilor alcoolice. 2. (Reg.) Doniță. – Et. nec.

BÓTĂ2,

bote, s.f. (Reg.) Bâtă. – Din magh. bot.

BÓTĂ

s. v. bâtă, ciomag, cofă, doniță, măciucă.

bótă

(vas de lemn, bâtă) s. f., pl. bóte

BÓT//Ă1 ~e

f. Lovitură de scrimă dată cu floreta sau cu sabia. /<ung. bot

BÓT//Ă2 ~e

f. Vas din doage, înfundat la ambele părți, având o mică deschizătură la capac, folosit pentru transportarea și păstrarea lichidelor. /Orig. nec.

bótă (bóte),

s.f. – 1. Butoi, ciubăr. – 2. Vas de lemn, doniță. – Var. boată. Cuvînt romanic (it. botte, cf. sp. bota), intrat pe filieră orientală (ngr. μπότης, alb. boteurcior”, bg. botavas de lemn”). După Miklosich, Lexicon, 49, din sl. bŭtarŭvatră”, „doagă”; pare însă cuvînt târziu în sl. Din per. butavatră”, după Popescu-Ciocănel 16. – Der. botar, s.m. (dogar); botcă, s.f. (celulă de fagure în care se dezvoltă matca; scobitură în trunchiul unui copac).

bótă

s.f. – Pic, strop, nimic. Mag. bőtő, de la betűliteră” (Bogrea, Dacor., III, 728); cf. bechi. DAR trimite eronat la it. botostupid” sau megl. butatont”.

bótă (bóte),

s.f. – Băț, toiag, par. – Var. boată. Mag. bot (DAR), din sl. bŭtŭ; prin urmare este dubletul lui bîtă. Se folosește în Mold. și Trans. – Der. botaș, s.m. (hăitaș); botcă, s.f. (definitie/bobârnac">bobîrnac), pe care DAR îl derivă de la botăbutoi”; botei (var. botău), s.n. (turmă), pus în legătură de Diculescu, Elementele, 444, cu gr. βότον, și cu botă de Drăganu, Dacor., VI, 263; botie, s.f. (inflorescență).

BÓTĂ

s.f. Lovitură de scrimă cu floreta sau cu sabia. [< fr. botte, it. botta].

BÓTĂ

s. f. lovitură la scrimă cu floreta sau cu sabia. (< fr. botte)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar