definiția hat definiție dex

hat

găsește rime pentru hat
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: at, bât, cat, cât, cât, chat, dat, dat, făt, gat, gât, ha, hac, hai, hai, hait, hal, halt, ham, han, han, hap, har, hart, hat, hata, haț, hau, haut, haz, , hăi, hăi, hăit, hăt, hăti, hăț, hău, , hâc, hâd, hâi, hâit, hâj, hâlt, hâr, hâș, hâț, hiat, hit, hot, hot, lat, lat, mat, nat, pat, pât, rât, sat, tat, zât
Cuvinte apropiate: at, bât, cat, cât, cât, chat, dat, dat, făt, gat, gât, ha, hac, hai, hai, hait, hal, halt, ham, han, han, hap, har, hart, hat, hata, haț, hau, haut, haz, , hăi, hăi, hăit, hăt, hăti, hăț, hău, , hâc, hâd, hâi, hâit, hâj, hâlt, hâr, hâș, hâț, hiat, hit, hot, hot, lat, lat, mat, nat, pat, pât, rât, sat, tat, zât

HAT,

haturi, s.n. Fâșie îngustă de pământ nearat care desparte două ogoare sau două terenuri agricole aparținând unor gospodării diferite; răzor1, hotar. ♢ Expr. A fi într-un hat (cu cineva) = a fi vecin (cu cineva). ♦ (Reg.) Câmp nelucrat; pârloagă, țelină2. – Cf. ucr. hatzăgaz”.

HAȚ

interj. Cuvânt care indică o mișcare bruscă și neașteptată, făcută pentru a prinde sau a apuca pe cineva sau ceva. – Onomatopee.

HĂT

adv. (Reg.; însoțește adjective, adverbe și locuțiuni adverbiale cu sens local sau temporal, dându-le valoare de superlativ) De tot, mult, tare, foarte. Până hăt departe. ♢ Expr. Hăt și bine = mult și bine, fără sfârșit. – Din ucr. het'.

HĂȚ1,

hățuri, s.n. 1. Parte a hamului alcătuită din curele (sau frânghii) lungi, prinse de inelele căpețelei, cu ajutorul cărora se conduc caii înhămați. ♢ Expr. A ține (pe cineva sau ceva) în hățuri = a ține din scurt pe cineva sau ceva; a struni, a stăpâni. A lua hățurile în mână = a prelua conducerea, manifestând o oarecare autoritate constrângătoare (într-o întreprindere, o afacere etc.). A scăpa hățurile din mână = a pierde conducerea sau inițiativa (într-o întreprindere, o afacere etc.), a nu mai putea stăpâni spiritele. 2. (Reg.) Laț, juvăț, ștreang de care este spânzurat cineva. – Cf. haț.

HĂȚ2

interj. V. hâț.

HÂȚ

interj. Cuvânt care imită zgomotul produs de o mișcare bruscă și rapidă, când cineva apucă, smucește sau trage ceva. ♢ Expr. Hâț în sus, hâț în jos sau hâț în dreapta, hâț în stânga, arată sforțările, încercările numeroase și diverse pe care le face cineva pentru a aduce la îndeplinire o acțiune sau pentru a scăpa dintr-o situație neplăcută. [Var.: hăț interj.] – Onomatopee.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar