definiția pofta definiție dex

pofta

găsește rime pentru pofta
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: ofta, pafta, poetă, poftă, pofti, pohtă, ponta, pontă, portă, posta, postă, poștă, potă, softa
Cuvinte apropiate: ofta, pafta, poetă, poftă, pofti, pohtă, ponta, pontă, portă, posta, postă, poștă, potă, softa

PÓFTĂ

, pofte, s.f. 1. Dorință puternică de a face sau a obține ceva; năzuință, dispoziție, chef, plăcere. ♢ Loc. adv. Cu poftă = manifestând multă plăcere, cu plăcere. ♢ Expr. A-și (mai) pune pofta-n cui, se spune pentru a arăta că cineva este nevoitrenunțe la un lucru mult dorit. Pe (sau după) poftă (sau pofta inimii ori sufletului, voii etc.) = pe placul sau pe gustul cuiva, conform cu dorința cuiva, spre mulțumirea cuiva. ♦ Dorință, impuls sexual; p. ext. dorință exagerată, patimă, viciu. ♦ (Înv.) Lăcomie. 2. Senzație de foame sau de sete; dorință, chef de a bea sau de a mânca un anumit lucru. ♢ Expr. De poftă sau (ca) să-și prindă pofta = în cantitate foarte mică, numai cât să guste. Poftă bună (sau mare)! urare adresată celor care mănâncă sau se ducmănânce. [Var.: (înv. și reg.) póhtă s.f.] – Din pofti (derivat regresiv).
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar | Kurs walut