ANDIVĂ,
andive, s.f.
1. Plantă comestibilă cu frunze alb-gălbui, ovale, foarte amare, obținută prin cultivarea rădăcinii de cicoare prin mușuroire la întuneric; fr.
endive; engl.
chicory; amer.
Belgian endive; germ.
Chicoree, Bruesseler Endivie (
Cichorium intybus).
2. Plantă de grădină cu frunze crețe, verzui, gălbui sau roșcate, cu gust amărui, utilizată ca și salata verde; fr.
chicorée frisée; engl.
endive, curly endive, French endive; amer.
chicory; germ.
Frisee; it.
insalata riccia, lollo rosso (
Cichorium endivia).
3. Varietate de
andivă cu frunze verzi netede, asemănătoare cu salata verde, dar cu gust amărui; fr.
scarole / escarole; engl.
escarole, Dutch endive; germ.
Eskariol (
Cichorium endivia / Lactuca scariola).
4. Varietate de
andivă cu frunze roșii, lunguiețe sau sub formă de căpățână, asemănătoare cu varza roșie, dar cu gust amărui, comercializată sub denumirea it.
radicchio (
Cichorium endivia).